Baby

Baba muślinowa
24 żółtka wbić do emaliowanego naczynia, dodać 30 dkg cukru. Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubić, aż połączą się z cukrem, zbieleją i zgęstnieją. 6 dkg drożdży rozkruszyć w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać łyżkę mąk, łyżeczkę cukru, zamieszać i zaczekać, aż zaczyn wyrośnie. Do ubitych żółtek dodać wyrośnięte drożdże, ubitą na proszek łyżkę wanilii oraz 25 dkg przesianej i lekko ogrzanej mąki pszennej. Ciasto ubijać 30 minut, dodać 10 dkg roztopionego, letniego masła i ponownie ubijać 30 minut. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce, gdy urośnie w dwójnasób, przełożyć je do wysmarowanej masłem, lekko ogrzanej formy na baby. Gdy ciasto urośnie, wstawić formę do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 60—70 minut. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)
Przepis jest dość kosztowny i czasochłonny, ale udana baba muślinowa jest ciastem najwyższej rangi.

Baba puchowa
Znacznie tańsza i mniej pracochłonna niż baba muślinowa, również należy do ciast wielkiej klasy.
25 dkg mąki pszennej sparzyć wrzącym mlekiem i rozetrzeć, aby nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Dodać 7 dkg drożdży, wymieszać. Zaczyn przykryć do wyrośnięcia.
10 żółtek ubić z 15 dkg cukru pudru na pulchny krem. Ubite żółtka oraz 25 dkg mąki dodać do zaczynu i wyrobić tak, aby ciasto odstawało od miski. Dodać 15 dkg roztopionego masła i kieliszek rumu oraz szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto ręką, na koniec dodać 20 dkg rodzynek.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryć. Gdy prawie całkowicie wypełni formę, piec w piekarniku ok. 55 minut.
Gorącą babę oprószyć cukrem pudrem. [podobne: mięso ze strusia, nietypowy obiad, mięso z udka kurczaka bez kości przepisy, mięso w słoiku z galaretką]
Baba serafinowa
Prawdziwe staropolskie ciasto, starannie przygotowane będzie chlubą wielkanocnego stołu.
Do 2 dkg mąki dodać 1/2 1 letniego mleka, rozprowadzić mieszając z 8 dkg drożdży. Zaczyn przykryć serwetą i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce, aby pięknie wyrósł. Gdy zaczyn wyrośnie dodać do niego: 15 dkg cukru, 8 Żółtek, 4 białka, obraną skórkę z 1 małej cytryny namoczoną przez 3 godziny w kieliszku spirytusu, szczyptę szafranu. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać 75 dkg mąki, małą łyżeczkę soli i wyrabiać ciasto ręką przez 30 minut. Do wyrobionego ciasta wlać 14 dkg roztopionego masła, wsypać 10 dkg rodzynek i 3 dkg drobno pokrojonej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej. Ciasto wyrabiać ręką tak długo, aż zacznie odstawać od miski. Przełożyć je do wysmarowanej masłem formy. Gdy ciasto wyrośnie i wypełni formę, wstawić babkę do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 60 minut. Jeśli wetknięty w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem, babka jest upieczona. Ciepłą „babę” oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

PrQisy

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: mięso w słoiku z galaretką mięso z udka kurczaka bez kości przepisy mięso ze strusia nietypowy obiad