Baranina – nietypowe mięso na naszych stołach

Potrawy z baraniny są popularne jedynie w rejonach górskich. W supermarketach raczej trudno znaleźć mięso tego typu, z uwagi na niewielką populację owiec. Jego obróbka jest dosyć trudna, z uwagi na charakterystyczny zapach mięsa. Pieczeń z baraniny wymaga porządnego przyprawienia oraz bejcowania w mocnej zalewie. Musi ono skruszeć, aby było miękkie i łatwo odchodziło od kości. Jeśli poprawnie przygotujemy całość potrawy, nie będzie ona odbiegała smakiem od potrawy przygotowanej z wieprzowiny. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Dlaczego Polacy tak niechętnie spożywają baraninę? Jego spożycie wynosi zaledwie 200 gram na jednego mieszkańca Polski rocznie. Być może mięso baranie cieszy się złą opinią jeszcze z okresu PRL. Wtedy to mięso można było kupić jako jedno z nielicznych bez kartek, jednak smak i jakość była bardzo słaba. Obecnie mięso baranie jest o wiele wyższej jakości niż kiedyś, jednak nie wiemy, w jaki sposób przygotowywać z niej potrawy. Szkoda, że nie czerpiemy z Bałkanów – gdzie mięso baranie jest tak popularne, jak u nas wieprzowina.

W Polsce baranina jest często sprowadzana spoza granic naszego kraju. Najwięcej importujemy jej z Irlandii oraz Nowej Zelandii. Nasza populacja owiec jest niezwykle mała – dzisiaj to zaledwie 25 tysięcy sztuk – w porównania w Rumunii wynosi ona aż 13 milionów. Jest bardzo popularna w Islandii oraz Mongolii oraz Gruzji. Polacy eksportują mięso wołowe na południe Europy. Jeśli pogłowie owiec w górach zwiększyłoby się, ludzie zaczęliby się interesować tym mięsem, wyszukiwać przepisy na potrawy z baraniny. Obecnie baranina jest trudno dostępna i droga. Baranina świetnie sprawdza się w postaci wędzonej, a następnie gotowanej. Niewątpliwie jest to gatunek mięsa kłopotliwy w obróbce. Bardzo dużo zależy od tego, w jakim wieku została ubita owca. Jeśli była to sztuka, która miała już kilka lat, nie można się dziwić, że jej mięso odbiega jakością innych mięs dostępnych na rynku. Marynowanie w occie oraz zsiadłym mleku potrafi zdziałać cuda. [przypisy: kulinaria, hurtownia torebek, agencje hostess ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)