Baranina

Baranina jest to mięso z owcy bądź barana. Jest to mięso używane w kuchni europejskiej. Najbardziej
popularne natomiast jest na południu Europy. W szczególności na Cyprze. Kiedyś jedno z najbardziej
popularnych mięs na stołach, dziś jej znaczenie w codziennym jadłospisie wyraźnie zmalało. Jest ona
często jedzona przez ludność krajów muzułmańskich ze względu na religię, która zakazuje spożywania
mięsa wieprzowego. Jest ona też dość popularna w rejonach byłego ZSSR: na Kaukazie czy Gruzji ze
względu na tereny górzyste i łatwą hodowlę tych zwierząt. W Polsce jest ona spożywana dość rzadko
z wyjątkiem rejonu Tatr, a w szczególności Zakopanego, gdzie została uznana za produkt regionalny w
szczególności w restauracjach. Staje się ona także coraz częściej spożywana ze względu na wzmożoną
popularność dań fast food w postaci kebabów. Do głównych eksporterów tego mięsa możemy
zaliczyć: Francję, Wielką Brytanię, Stany Zjednoczone, Niemcy oraz Arabię Saudyjską. Najlepsze
mięso baranie powstaje z niezbyt dojrzałego zwierzęcia. Baran, który przez wiele lat był przeznaczony
do produkcji wełny po uboju nie da dobrego i zdrowego mięsa. Najwięcej walorów smakowych i
wartości odżywczych mają zatem młode jagnięcia i barany. Mięso takie jest bardzo lekkostrawne,
posiada małą zawartość tłuszczy i kaloryczność. Ponadto zachęcające do spożywania baraniny są
także ostatnie badania naukowców, które wykazały, że barany jako jedne z nielicznych zwierząt nie
chorują na nowotwory. Dzieje się tak dlatego, iż mięso to posiada w swoim składzie kwasy orotowe
i linolowe, które eliminują zły cholesterol, a także wspomagają produkcję dobrego. Mięso to ma
też bardzo duże stężenie zbawiennych dla organizmu kwasów tłuszczowych nienasyconych przy
niskiej zawartości nasyconych. Mięso to posiada także bardzo dużą zawartość witamin z grupy B
chroniących przed niedowładem mięśni, anemią czy depresją. Naukowcy odkryli także niedawno
antynowotworowe właściwości jakie posiada mleko owcze. Zatem równie warto jeść samo mięso
owcze jak i pić mleko owiec czy spożywać przetwory mleczne na jego bazie. Coraz bardziej popularne
w Polsce stają się sery owcze. Nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale także bardzo dobry
oryginalny smak. Warto zatem dodać do swojej diety trochę produktów pochodzenia owczego, bądź
urozmaicić swój mięsny jadłospis o dania z baraniny. [więcej w: węże do piaskowania, cyklofosfamid, gabloty informacyjne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: cyklofosfamid gabloty informacyjne węże do piaskowania