Budyn ze szczupaka lub sandacza

Budyń ze szczupaka lub sandacza. Oprawionego i umytego szczupaka lub sandacza obrać z ości i zemleć w maszynce. Masło utrzeć, po czym dodawać po jednym żółtku, nadal ucierając. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Da masła utartego z żółtkami dodać rybę i cebulę oraz tartą bułkę, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pianą ubitą z białek. Włożyć masę do formy budyniowej lub rondla wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Wyrównać wierzch budyniu i wstawić do dużego rondla z gotującą się wodą. Gotować przez 30-45 min. Budyń można podawać na gorąca lub na zimno, z sałatkami lub surówkami. Ułożony na półmisku budyń należy udekorować listkami sałaty lub jarmużu. Do gorącego budyniu przygotować następujący sos 1,5 łyżki masła i 1,5 łyżki mąki zrobić białą zasmażkę. Rozprowadzić ją kilkoma łyżkami wywaru i połączyć ze szklanką przecedzonego wywaru. Dol ać 1/3 szklanki białego wina i doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. [podobne: agencje hostess, restauracje katowice, urządzenia gastronomiczne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: agencje hostess restauracje katowice urządzenia gastronomiczne