Buraczki na ciepło do pieczeni baraniej

Buraczki na ciepło, klasyka kuchni polskiej, przeważnie podaje się doprawione śmietaną. Jednak do pieczeni baraniej przygotowuje się je bez śmietany.

Składniki:
1 kg buraków
5 dkg masła
3 dkg mąki
1 drobniutko posiekana cebula
słonina (opcjonalnie)
1/2 szklanki rosołu
posiekany na miazgę ząbek czosnku
sól
szczypta cukru
sok z cytryny
czerwone wytrawne wino (opcjonalnie)

Umyte, ugotowane i obrane buraków poszatkować na tarce o grubszych oczkach. Oddzielnie sporządzić zasmażkę z masła i mąki z dodatkiem cebuli. Można też cebulę przysmażyć na słoninie i gdy stanie się szklista, dodać mąkę. Z masłem są delikatniejsze, ze słoniną mają więcej charakteru. Zasmażkę rozprowadzić w rosole, raz zagotować i dodać poszatkowane buraczki oraz ząbek czosnku. Gdy buraki podduszą się na małym ogniu, posolić je do smaku, i dodać cukier. Przed podaniem buraczki zakwasić umiarkowanie sokiem cytrynowym lub czerwonym wytrawnym winem, lecz wówczas należy je przed podaniem jeszcze przez 10 minut poddusić. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)

Podając buraczki do mięs pieczonych bez sosu lub w sosie którego jest niewiele, można je doprawić kwaśną Śmietaną. [hasła pokrewne: restauracje katowice, Restauracja w Olsztynie, barman na wesele ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)