Cielęcina – najdelikatniejsze z mięs

Na polskim rynku przeważa mięso wieprzowe oraz drobiowe, z uwagi na cenę oraz bardzo dużą produkcję. Niestety, nie idzie to w parze z jakością. Mięso z innych zwierząt jest niesłusznie pomijane na stołach. Niewiele osób zna smak cielęciny – jest to jedno z najsmaczniejszych mięs o delikatnej konsystencji. Cielęcina powstaje z bardzo młodych sztuk bydła. Najczęściej ubojowi podlegają cielęta do 8 miesiąca roku, ale najlepiej sprawdzają się sztuki jedno – dwumiesięczne.

Cielęta powinny być karmione mlekiem matki, czasem w hodowli zastępuje się je paszą. Cielęcina jest u nas popularniejsza niż wołowina. W Polsce nie ma tradycji hodowania ras mięsnych bydła, dlatego wołowina dostępna na rynku pochodzi głównie z importu lub małych hodowli. Cielęcina to mięso pozyskiwane z byczków ras mlecznych, które nie mają znaczenia ekonomicznego, a odznaczają się znakomitym mięsem. Mięso tego typu jest bardzo miękkie i nie trzeba go długo przygotowywać.

Podczas gdy starsze krowy mają dość dużą warstwę tłuszczu, cielęta odznaczają się mięsem całkowicie pozbawionym tego niekorzystnego atrybutu. Mięso cieląt jest doskonale przyswajalne – dzięki niemu przyswajamy bardzo dużą ilość mikroelementów – takich jak cynk, magnez. Zawiera także dużą dawkę witamin z grupy B i witaminę PP. Jednym słowem to chyba najzdrowszy wybór dla mięsożercy. Spożywanie cielęciny wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Po pierwsze, pozwala unormować poziom cholesterolu. Po drugie, z uwagi na zawartość witaminy PP, mięso cielęce chroni odporność oraz skórę, bywa pomocne w uśmierzaniu objawów łuszczycy.

Cielęcina zawiera także kwas CLA, przyspieszający spalanie tłuszczu oraz chroniący przed nowotworami. Pod tym względem przewyższa je jedynie jagnięcina. Cielęcina to mięso niskokaloryczne – kawałek o masie 100 gram przygotowany w procesie gotowania to zaledwie 110 kcal. Z uwagi na bardzo małą zawartość tłuszczu w cielęcinie, warto dodać do niej nieco tłuszczu – szczególnie jeśli mówimy o mięsie mielonym.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)