Dlaczego warto jeść rybie mięso

Ryby to jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, niestety Polacy nie przodują, jeśli chodzi o ich spożywanie. Jeśli już jemy rybie mięso, to jest to albo tłusty smażony karp na święta, albo tuńczyk z puszki. Bardzo rzadko przygotowujemy ryby w inny sposób niż smażenie. Najbardziej wartościowe jest mięso ryb tłustych, które zawiera dużo kwasów omega trzy. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki kwasom omega trzy można poprawić zarówno stan naczyń krwionośnych, jak i serca. Ryby to pożywienie, które warto podawać jak najczęściej na naszych stołach, nie tylko z uwagi na działanie zdrowotne, ale i smakowe. Najlepiej sprawdzają się ryby w postaci pieczonej bez dodatku tłuszczu, w folii aluminiowej. Dzięki temu nie będziemy przyjmowali dodatkowo niezdrowych kwasów nasyconych. Mięso ryb różni się w zależności od gatunku, zarówno smakiem, jak i ilością ości oraz konsystencją. Mięso ryb, które nie zawiera tłuszczu, można spożywać na surowo. Do takich gatunków należą między innymi śledzie. W sklepach można spotkać setki gatunków wędzonych, które różnią się przede wszystkim ceną. Makrela będzie jedną z najtańszych ryb, natomiast wędzony łosoś jest bardzo drogi. Ryby wędzone sprawdzają się w sałatkach. Mięso suszone jest specjalnością krajów skandynawskich. Można kupić między innymi islandzki przysmak, czyli suszonego dorsza. W Rosji natomiast przysmakiem są suszone ryby słodkowodne – takie jak płocie, leszcze czy krąpie. Mają bardzo dużo ości i są twarde, jednak wyśmienicie nadają się jako dodatek do piwa.

Nie warto kupować ryb, które są hodowane w złych warunkach – takich jak panga. Ekolodzy uważają, że te ryby hodowane są w podobny sposób jak kurczaki na fermach drobiu. W celu uzyskania dużej ilości mięsa ryby karmione są hormonami oraz paszami kiepskiej jakości. Również przy zakupach ryby morskiej, uważaj na to, jaka jest zawartość metali ciężkich. Najwięcej rtęci jest w mięsie ryb drapieżnych, takich jak tuńczyk. [patrz też: pokaz barmański, obsługa barmańska, barista, urządzenia gastronomiczne ]

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)