Dodatki do mięs wielkanocnych

Sos do mięs wielkanocnych

3—4 ugotowane na twardo żółtka utrzeć na jednolitą masę z sokiem z 3 cytryn. Masę rozprowadzić 1/4 1 gęstej śmietany. Do sosu dodać pęczek drobno pokrojonego szczypiorku, czubatą łyżeczkę startej na drobnych oczkach cebuli, odrobinę drobno pokrojonej natki pietruszki oraz 1/2 łyżki świeżo startego chrzanu. Sos posolić do smaku, dodać szczyptę cukru pudru. Na zakończenie dodać do sosu 3 drobno posiekane białka. Część śmietany można zastąpić majonezem.
Sos przygotować na 2—3 godziny przed podaniem i wstawić do lodówki. Pasuje do zimnych mięs, do szynki, jaj na twardo i ryb w galarecie. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)

Chrzan po litewsku

N drobnej tarce zetrzeć dużą laskę chrzanu, następnie chrzan przelać wrzątkiem na sitku.
Chrzan przesmażyć na 5 dkg masła, dodać słodką śmietankę, tak aby powstał gęsty krem. Krem podgrzać, ale nie gotować. Dodać sok z całej cytryny oraz sól i cukier do smaku. Podawać po zupełnym ochłodzeniu, najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej. [patrz też: przepisy na nalewki, przepisy kulinarne, Kuchnia Polska ]

Ćwikła

Kilka nieobranych buraków ćwikłowych upiec na blasze w piekarniku. Ochłodzone buraki obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojone buraki zalać rozcieńczonym do smaku octem winnym, dodać sparzone wrzątkiem ziarnka kminku i 4—5 łyżek świeżo utartego chrzanu. Ćwikłę można zakwasić wyciśniętym sokiem cytrynowym, dodając 1/2 szklanki surowego kwasu z czerwonych buraków oraz kieliszek wytrawnego czerwonego wina. Ćwikłę ciasno ułożyć w szklanym słoju lub kamionkowym garnku i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: Kuchnia Polska przepisy kulinarne przepisy na nalewki