Dorsz lub karmazyn z wody

Dorsz lub karmazyn z wody . Filety ułożyć w naczyniu, obłożyć plastrami cebuli, przykryć, umieścić w dolnej części lodówki. Po kilkunastu godzinach, gdy rozmarzną – wyjąć, podzielić na porcje, oprószyć rozkruszonymi przyprawami. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paski, dodać cebulę, zalać osoloną wodą, gotować ok. 10 min. Porcje ryby włożyć do wrzącego wywaru i ugotować. Odcedzić z wywaru i razem z warzywami ułożyć na ogrzanym półmisku. Polać stopionym masłem, posypać posiekaną nacią pietruszki. Półmisek udekorować listkami pora lub jarmużu. Podawać z ziemniakami z wody i surówkami. Dorsz lub karmazyn w sosie Filety skropić octem, rozmrozić, opłukać. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pory bardzo dokładnie umyć, aby nie było piasku, oczyścić, opłukać i pokrajać w plasterki. Włożyć warzywa do płaskiego rondla, zalać 2 szklankami wody, lekko osolić i go tować pod przykryciem na silnym ogniu. Gdy warzywa są już miękkie, należy włożyć rybę i gotować na małym ogniu około 15 min. Mąkę rozprowadzić zimną wodą, wlać do gotującej się potrawy, zagotować, odstawić z ognia, dodać śmietanę, posiekany drobno szczypiorek i nać pietruszki, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Można dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko albo z kluskami oraz z surówką z porów lub czerwonej kapusty. [podobne: barista, Restauracja w Olsztynie, restauracja Wieliczka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)