Drób

Popularne bardzo szczególnie w ostatnich czasach mięso drobiowe jest to potoczna nazwa dla mięsa
z: kurczaka, indyka, gęsi czy kaczki. Jest to mięso z ptaków hodowlanych. Jest to jedno z bardziej
popularnych i dostępnych rodzajów mięsa w naszym kraju. W Polsce spożycie tego mięsa kształtuje
się na poziomie 20%. Mięso to w porównaniu z wieprzowiną czy wołowina ma większe wartości
odżywcze, a także mniejszą kaloryczność. Dlatego jest jedną z najczęściej wybieranych odmian
mięsa przez osoby będące na diecie. Jeśli chodzi zaś o same walory smakowe, drób jest jednym z
najdelikatniejszych mies. Jest on soczysty, kruchy, miękki o delikatnym zapachu i smaku. Jest także
zdecydowanie najbardziej lekkostrawnym mięsem. Drób zawiera także więcej nienasyconych kwasów
tłuszczowych, tak ważnych w prawidłowym rozwoju człowieka. Jest on także bogaty w białko,
przeciętnie zawiera on od 13 do 24 % białka. Białko to jest niezwykle ważne w diecie codziennej
każdego człowieka. Ważna jest właśnie w tym przypadku duża zawartość białka przy stosunkowo
małej zawartości tłuszczu. Bardzo ważną rzeczą jest, iż drób zawiera wiele cennych witamin z grupy
B, które są odpowiedzialne za system nerwowy człowieka, system odpornościowy, a także produkcję
czerwonych krwinek. Szczególną uwagę należy tu zwrócić na witaminę B12, która jest nieodzowna
w procesie syntezy DNA oraz RNA. Pomaga także przy podziale komórek, czy transporcie kwasu
foliowego do komórek. Ważnym elementem walorów mięsa drobiowego jest także fakt, że zawiera
on stosunkowo niewielkie ilości tłuszczu. Kurczak bez skóry ma około 5 % tłuszczu. Jak wspominane
było wyżej jest on właśnie dlatego proponowany osobom na dietach, a także osobom z problemami
z cholesterolem. Kurze wątróbki natomiast zawierają wiele witaminy A, która pomaga nam dbać
o urodę i zdrowie naszej skóry, a także zapobiega infekcjom. Mięso drobiowe jest także wbrew
pozorom jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia dań, trudno także nawet początkującemu
kucharzowi zabić jego smak czy walory dania. W internecie czy książkach kucharskich mamy masę
prostych przepisów na jego przyrządzenie. Jest to też danie na każdą okazję począwszy od prostych i
szybkich potraw do bardziej wykwintnych na specjalne uroczystości. Mięso to pasuje do wielu innych
składników i można z niego wyczarować naprawdę oszołamiającą fuzję smaków. [więcej w: restauracja olsztyn, szyny prądowe, Restauracja Bytom ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: Restauracja Bytom restauracja olsztyn szyny prądowe