Farsze

Farsz chrzanowy
3 łyżki utartego chrzanu przelać na sitku wrzątkiem i odsączyć. Zasmażyć w łyżce masła. Zdjąć z gazu, dodać bułkę tartą i 1 żółtko, dokładnie wymieszać i posolić do smaku.

Farsz grzybowy
4 dkg suszonych grzybów ugotować w 1/4 1 wody. Grzyby ostudzić, drobno posiekać i zasmażyć w maśle z drobno posiekaną cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. Zrazy po zwinięciu owinąć w cienki plasterek boczku, obsmażyć w tłuszczu. Dusić podlewając wywarem z grzybów. Uzyskany sos można przed podaniem doprawić 1/8 1 gęstej śmietany rozmieszanej z czubatą łyżeczką mąki. [Zobacz: przepisy z makaronem, przepisy kulinarne, potrawy makaronowe]

Farsz cebulowy
2 cebule drobno posiekać i udusić w 2 łyżkach masła. Do uduszonej cebuli dodać łyżkę śmietany, 1 żółtko i łyżeczkę bułki tartej. Posolić i popieprzyć do smaku.

Farsz z kiszonej kapusty
25 dkg kiszonej kapusty udusić z łyżką masła. W miarę potrzeby można dodać odrobinę wrzątku lub rosołu. Oddzielnie udusić boczek pokrojony w drobną kosteczkę z 1 pokrojoną w cienkie plasterki cebulą. Wymieszać kapustę ze słoniną i cebulą, po czym farsz nakładać na zrazy.

Farsz „polski”
1 obrany ogórek kiszony oraz 12 dkg słoniny pokroić na cienkie słupki. Zrazy rozbić tłuczkiem, lekko oprószyć solą i cienko posmarować musztardą. Na każdym zrazie położyć po 4 słupki boczku i ogórka, następnie zwinąć.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)