Fladra lub plastuga gotowana

Flądra lub płastuga gotowana . Oczyszczoną i umytą rybę skropić sokiem z cytryny, obłożyć plasterkami cebuli i pozostawić w chłodnym miejscu na 1-1,5 godz. Obrane i pokrajane warzywa razem z przyprawami i solą nastawić na wywar. Do wrzącego wywaru włożyć ryby – gotować ok. 15 min. Pozostawić na boku płyty kuchennej w wywarze jeszcze kilkanaście minut. Wyłożyć ostrożnie na półmisek. Udekorować zielonymi listkami i warzywami z wywaru. Oddzielnie w sosjerce podać sos chrzanowy, holenderski, śmietanowy lub pieczarkowy. Podawać z ziemniakami i sałatkami z warzyw. Flądra lub płastuga w sosie musztardowym 1 kg ryby, cytryna lub 3 łyżki octu winnego, duże cebule, pieprz, skropić cytryną lub octem. Rybę opłukać, oczyścić z łusek, odciąć płetwy, powtórnie opłukać, skrajać filety, sól, liście laurowe, goździki szklanka wytrawnego wina. Skórkę z cytryny skrajać, dokładnie umyć. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w plastry i z dodatkie m skórki cytrynowej, 2 łyżki musztardy, łyżka masła, 1,5 łyżki mąki, 2 żółtka, soli i korzeni nastawić wywar, po 15 min. gotowania włożyć do wywaru filety, pół pęczka naci pietruszki, cukier. Gotować 10-12 min. Cebulę z wywaru przetrzeć przez sito, wymieszać ze szklanką wywaru, połączyć z winem. Masło stopić, wymieszać z mąką. Dodać zasmażkę i musztardę, zagotować, odstawić, wymieszać z żółtkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. U gotowaną rybę wyłożyć na półmisek, zalać sosem, posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać z ziemniakami gotowanymi z wody i z zieloną sałatą. [hasła pokrewne: restauracja polska warszawa, urządzenia gastronomiczne, agencje hostess ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)