Główną przyczyną beri-beri jest brak witaminy B1

Główną przyczyną beri-beri jest brak witaminy B1, której ustrój ludzki nie potrafi syntetyzować.
Chorobie sprzyjają pewne czynniki, jak ciężka praca fizyczna, gorączka, nadczynność tarczycy oraz inne, w których wzrasta zapotrzebowanie na witaminę B1 lub istnieją zaburzenia przewodu pokarmowego upośledzające przyswajanie tej witaminy.
W przebiegu beri-beri często współistnieją i inne niedobory odżywiania, zwłaszcza witaminy B1 (ryboflawiny) oraz kwasu nikotynowego.
Choroba atakuje głównie mięsień sercowy, ośrodkowy układ nerwowy, przewód pokarmowy.
Może przebiegać pod postacią ostrą lub przewlekłą.
Ostra postać występuje prawie zawsze u dzieci, przewlekła u dorosłych.
W postaci ostrej początek objawów klinicznych jest nagły.
Tętno przyspiesza się, występują obrzęki na kończynach dolnych, zjawia się sinica, zmniejsza się ilość dobowa moczu, jeśli chory nie jest leczony, umiera nagle.
U dorosłych początek jest powolny i podstępny.
Objawy wstępne są niewyraźne.
Rokowanie jest zależne od natężenia Objawów.
Śmiertelność waha się od 5 % w średnich przypadkach do 50% w ciężkich.
Duży wpływ na rokowanie ma zasób sił chorego, wiek oraz długość trwania choroby.
Chorzy z ostrymi objawami sercowo-naczyniowymi mają najmniej szans na wyzdrowienie.
Leczenie polega głównie na podawaniu witaminy BI, która może być stosowana doustnie, domięśniowo, dożylnie.
W postaci wstrzykiwań podajemy witaminę B1 przede wszystkim w ciężkich przypadkach połączonych z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi lub sercowymi.
Stosujemy wtedy dożylnie 50 mg witaminy B1 w fizjologicznym roztworze soli 2 x dziennie.
W przypadkach przeciętnych wystarcza dwukrotne wstrzyknięcie podskórne 10 mg witaminy B12.
Prócz tego należy podawać drożdże, ziarna pszenicy, otręby ryżowe, mięso wieprzowe, mleko, jarzyny, ci z narządów wewnętrznych wątrobę, nerki i serce.
Witamina B1 jest bardzo rozpowszechniona w przyrodzie.
Zawierają ją kiełki nasion roślin zbożowych, strączki, drożdże, otręby.
Znajduje się w ryżu, grochu, bobie, soi, w narządach miąższowych, jak wątroba, nerki” serce.
Dobrym źródłem witaminy B1 jest również mięso wieprzowe.
Żółtka jaj i mleko także zawierają witaminę B1.
Siara pierwsza wydzielina gruczołu piersiowego praktycznie nie zawiera witaminy B12.
Gdy mleko zaczyna się wydzielać, stopniowo wzrasta w nim zawartość tiaminy, ale normalny jej poziom ustala się po około trzech tygodniach.
Dojrzałe mleko zawiera około 15 mg witaminy B1 w 100 ml.
Podanie witaminy B12 w czasie porodu domięśniowo lub w okresie poporodowym doustnie skraca czas potrzebny do osiągnięcia normalnego poziomu witaminy Bt, przeciętnie do 8 dni
[więcej w: Restauracja Bytom, najlepsze tusze do rzęs, urządzenia gastronomiczne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: najlepsze tusze do rzęs Restauracja Bytom urządzenia gastronomiczne