Halibut lub dorada na czerwono

Halibut lub dorada na czerwono . Rybę opłukać, oskrobać łuski, sprawić, 1 kg ryby, cytryna, cebule, 2 marchwie, odciąć głowę i płetwy, umyć, 2 pietruszki, 2 buraki, liście laurowe, łyżeczka kminku, ziele angielskie, pieprz, łyżka masła, 1, 5 łyżki mąki. Pokrajać na dzwonka, skropić sokiem z cytryny i posypać potłuczonym kminkiem. Pozostawić w zimnym miejscu na 1 godz. Warzywa umyć, obrać, opłukać. Cebulę, marchew i pietruszkę pokrajać, zalać wodą, dodać sól i przyprawy. Nastawić wywar, po kilkunastu minutach włożyć przygotowaną rybę i utarte na tarce buraki. Gotować ok. 15 min. Rybę wyjąć, wywar przecedzić, warzywa przetrzeć. Sos zagęścić mąką, wymieszaną ze stopionym masłem. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być zawiesisty. Rybę ułożoną na półmisku zalać sosem. Podawać zaraz po przyrządzeniu z ziemniakami i surówkami. [więcej w: do ryby ziemniaki czy ryz, mięso z kozy, mięso z udka kurczaka bez kości przepisy ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: do ryby ziemniaki czy ryz mięso z kozy mięso z udka kurczaka bez kości przepisy