Jajecznica z grzybami

W staropolskiej kuchni jajecznica uchodził za danie tak lekkie, że dorosły mężczyzna potrafił zjeść na śniadanie lub kolację jajecznicę z minimum 10 sztuk. I to nie czystą, lecz przeważnie z dodatkiem kiełbasy lub wędzonki. Do szczególnie lubianych należała jajecznica z grzybami.

Składniki
2 5 dkg młodych grzybów prawdziwych lub rydzów
3—4 dkg masła
1 drobniutko posiekana cebuli
3 łyżki gęstej śmietany
jaja
drobno posiekana nać pietruszki

Grzyby pokroić na cienkie paseczki, udusić w maśle z dodatkiem cebuli. Miękkie grzyby podprawić śmietaną, a gdy śmietana zagotuje się, wbić jaja i dodać nieco pietruszkę. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Do smaku może posypać usmażoną już jajecznicę pietruszką, albo drobno pokrojonym szczypiorkiem. Jajecznicę smażyć na małym ogniu, mieszając. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję, podać ją w patelni, w której się smażyła. Na śniadanie można do niej podać chleba z masłem, na kolację ziemniaki z wody i zieloną sałaty.
Jajecznica z podanych proporcji może zaspokoić apetyt 3 osób, a w wersji kolacyjnej — umiarkowany apetyt 4 osób. [przypisy: restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa, restauracja zamość ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)