Jak prawidłowo rozmrażać mięso

Zakup dużej ilości surowego mięsa (albo ubój w domu) wiąże się z koniecznością odpowiedniego zakonserwowania go. Najpopularniejszą metodą, dla której trudno znaleźć alternatywę jest mrożenie mięsa. O ile zasady przyświecające mrożeniu są bardzo proste (wystarczy wsadzić kawałek mięsa do zamrażarki i wyjąć po kilku tygodniach lub miesiącach), o tyle nie każdy wie, jak prawidłowo rozmrozić swój kawałek mięsa. Mięso możemy rozmrażać na dwa sposoby. Po pierwsze, w wodzie lub solance o odpowiedniej temperaturze, w której mięso spokojnie leży przez kilka godzin. Po drugie, mięso rozmrozi się szybciej w wodzie bieżącej. W tym celu umieszczamy je w zlewie i odkręcamy strumień wody na niewielki przepływ – najlepiej, jeśli kran zaopatrzony jest w sitko. Woda nie może być zbyt ciepła, bowiem wtedy stan mięsa będzie się pogarszał. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Prawidłowe rozmrożenie mięsa jest ważną kwestią. Jeśli wszystko się uda, mięso będzie równie smaczne co świeże, jednak kolor będzie nieco mniej intensywny – co jest w zasadzie niewielką wadą. Bywa także tak, że mięso po rozmrożeniu jest mniej elastyczne, bardziej wodniste – ale w dalszym ciągu doskonale nadaje się na przykład na potrawy z mięsa mielonego.

Jeśli masz kawałki mięsa o dużej oraz małej zawartości tłuszczu, pamiętaj o tym, że lepiej mrozi się mięso chude. Tłuszcz w zamrażarce nieco zmienia swój smak, dlatego lepiej wykorzystać takie mięso szybciej. [więcej w: restauracje katowice, Restauracja w Olsztynie, barman na wesele ]

Istnieje także trzecia, chyba najbardziej popularna opcja rozmrażania mięsa. Polega ona na ustawieniu mięsa w naczyniu, które stoi na wolnym powietrzu. Należy chronić je przed owadami. Ten sposób rozmrażania jest dosyć wolny i mięso ulega nieco większym niekorzystnym zmianom, niż przy rozmrażaniu w wodzie. Mięso może być także podgrzewane w bardzo powolny sposób. Jeśli mięso ma być poddawane peklowaniu, należy dodać do wody solankę. Przygotowuje to mięso do przyjęcia następnego roztworu. Wody ma być mniej więcej dwa razy więcej niż wynosi objętość mięsa w niewielkim naczyniu.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)