Jak przygotowywać dziczyznę?

Dziczyzna to rodzaj mięsa, który kiedyś bardzo często gościł na stołach szlacheckich. Obecnie dziczyzna pojawia się tylko w rodzinach, gdzie pan domu zajmuje się polowaniami. Czasem można skosztować dziczyzny na eleganckim przyjęciu. Zastanówmy się, jakie są podstawowe zasady postępowania z mięsem dzikich zwierząt.

Po pierwsze, dziczyzna to mięso twarde, które bez skruszenia nie nadaje się do spożywania. Tuszkę należy zamrozić na około jeden tydzień i następnie dalej przyrządzać. Następnie rozmrażamy je w lodówce w bardzo niskiej temperaturze – około 1 – 2 stopnie. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Zarówno twardość, jak i smak dziczyzny zależą od tego, kiedy dana sztuka została upolowana. Jeśli było to późną zimą, mięso jest mniej smaczne niż w jesieni. Pamiętajmy o tym, że stare sztuki są jeszcze bardziej twarde niż młode. Z tego powodu należy przeznaczyć je nie na pieczeń, a na gulasz. Mięso z dzikich zwierząt powinno być marynowane w podobny sposób, jak przyrządza się baraninę – w zsiadłym mleku. Zmienia to jego smak na neutralny, ale jednocześnie obniża wartości odżywcze. Dziczyzna ma charakterystyczny zapach, który nie każdemu odpowiada. [podobne: restauracje katowice, Fordanserki, barman na wesele ]

Dziczyzna często ma duże skrzepy krwi – pozostałości po polowaniu. Aby się ich pozbyć, moczmy je w zimnej wodzie z solą. Następnie zmieniamy wodę na taką, która ma dodatek octu. Następnie dokładnie obmywamy mięso pod bieżącą wodą. Po tym zabiegu mięso powinno być czyste.

Jeśli zdecydujemy się na pieczenie mięsa w piekarniku, pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze. Nowoczesne piekarniki wyposażone są w termostat, dzięki czemu od razu wiemy, czy mięso można wstawiać. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zaczekaj z wyjęciem pieczeni kilka minut.

Mięso dzikich zwierząt jest zwykle dosyć suche. Pieczeń najlepiej uszlachetnić za pomocą słoniny, pokrojonej w paski grubości centymetra. Jeśli mięsa jest mało, zawiń je w plaster boczku. Wyjątkiem pod tym względem jest dzik – ma on dostatecznie tłuste mięso i niemal nigdy nie wymaga dodatku słoniny.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: barman na wesele Fordanserki restauracje katowice