Jak rozmrażać mięso

Zamrażanie mięsa to najbardziej właściwa metoda jego przechowywania. Zamrozić mięso jest bardzo prosto, natomiast rozmrażanie może sprawiać nieco problemów. Gdy po prostu wyjmiemy mięso z lodówki i położymy w temperaturze pokojowej, możemy przegapić moment, w którym stanie się ono siedliskiem bakterii. Mięso musi osiągnąć temperaturę, w której będzie można go wykorzystać w kuchni. Prawidłowo przygotowane mięso nie może stracić swojej struktury i konsystencji. Rozmrażanie można przeprowadzić na różne sposoby. Jeśli rozmrażamy mięso w powietrzu, pamiętajmy o tym, by nie towarzyszyły mu żadne obce zapachy. Możemy je delikatnie podgrzewać, jednak strumień ciepła nie może padać bezpośrednio na nasz kawałek mięsa. Mięso najpierw delikatnie się rozmrozi, a następnie wysuszy. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Szybszą metodą rozmrażania jest rozmrażanie w wodzie – z uwagi na większą energię cieplną płynu. Mięso zostanie ogrzane – najlepiej powoli, a przy okazji nie stanie się suche. Mięso można rozmrażać w wodzie na dwa sposoby. Pierwszą metodą jest rozmrażanie w zanurzeniu – na przykład w misce. Możemy użyć zarówno solanki, jak i samej wody. Solanka będzie korzystna, gdy zamierzamy peklować nasze mięso. Temperatura wody może wynosić od trzydziestu pięciu do dziesięciu stopni Celsjusza, dzięki czemu szybkość rozmrażania będzie odpowiednia. Niezależnie od temperatury wody, nie może być jej zbyt wiele. Najlepiej, jeśli stosunek ilości wody do mięsa wynosi 1:2. Druga metoda to położenie mięsa w zlewie i odkręcenie kurka z zimną wodą. Rozmrażanie dużej ilości mięsa trwa bardzo wolno. Jeśli użyjemy wody o początkowej temperaturze około 10 stopni, mięso będzie się rozmrażało około dziesięć godzin, ale zachowa smak oraz konsystencje niemal taką samą, jak przed rozmrożeniem. Mięso w czasie rozmrażania ulega wielu procesom – takim jak szybkie namnażanie się bakterii w tkankach pozbawionych lodu. Z tego powodu mięso rozmrożone, należy wykorzystywać jak najszybciej. Mięso zwiększa także swoją masę z uwagi na wchłanianie wody. [więcej w: baranina cena za kg, mieso w sloikach pieczone, objaw erba ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: baranina cena za kg mieso w sloikach pieczone objaw erba