Jak rozpoznać świeże mięso

Świeże mięso usmażone, uduszone lub upieczony w apetyczny sposób to jeden z najlepszych pomysłów na obiad. W sklepach możemy kupić zarówno mięso, które rzeczywiście jest świeże, jak i takie, które za świeże się jedynie podaje. Jak zatem rozpoznać kawałek mięsa pierwszej jakości? Po pierwsze, liczy się wygląd naszego potencjalnego kandydata na schabowe. Mięso powinno mieć kolor od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego – dotyczy to oczywiście jedynie wołowiny. Jasnoróżowe kawałki mięsa są uznawane za bardziej miękkie, ale mogące się rozpadać przy przygotowaniu, natomiast mięso ciemne jest zwykle suche i twarde. Z tego powodu nadaje się lepiej do duszenia niż do pieczenia. Mięso, które nie nadaje się do spożycia, ma kolor szary, jest pokryte krwią lub ma śliski nalot. To jednoznaczny objaw, że nie należy go kupować. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Sklepy starają się wprowadzić klienta w błąd i zminimalizować ilość mięsa, które nie znajduje nabywców. Najważniejszą metodą „promocji” mięsa, które nie wygląda apetycznie, jest odpowiednie oświetlenie lady chłodniczej. Dzięki niemu mięso wygląda na bardziej czerwone, niż jest w rzeczywistości. Po przywiezieniu zakupów do domu, w naturalnym oświetleniu mięso wygląda nieapetycznie. [więcej w: stek ze strusia, mięso w kawałkach w słoiku, sznycle ministerskie ]

Jeszcze bardziej wyrafinowaną metodą sprzedaży mięsa jest zapakowanie go w tackę i obfite posypanie przyprawami – takimi jak pieprz czy majeranek. Przez to nie możemy zobaczyć jak wygląda mięso, ani nie możemy sprawdzić jego zapachu. Jest on zamaskowany przez dużą ilość ziół.

Drugą ważną kwestią podczas zakupu mięsa jest jego zapach. Jeśli kupujemy mięso na stanowisku z obsługą, często musimy zaufać sprzedawcy. Kupujmy zatem w miejscach, gdzie sprzedaje się bardzo dużo mięsa i stale są nowe dostawy. Warto zapytać się także o to, w jaki dzień jest dostarczane mięso. Gdy kupujemy mięso na tackach, przeważnie można sprawdzić jego zapach. Człowiek jest bardzo wyczulony na wszelkie nieprawidłowości w zapachu mięsa – od razu wiemy, który kawałek jest świeży, a który nie.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: mięso w kawałkach w słoiku stek ze strusia sznycle ministerskie