Kaczka po krakowsku

Składniki:
niezbyt tłusta kaczka
sól
masło
średnia cebula
wywar z suszonych grzybów (5 dkg suszonych grzybów 1/2 1 wody – grzyby gotować na małym ogniu, pod przykryciem — do miękkości)
1/4 1 kwaśnej Śmietany
czubata łyżeczką mąki

Kaczkę dokładnie oczyścić i po osoleniu dusić w brytfance na maśle, wraz z pokrojoną na cienkie plastry cebulą. Od czasu do czasu polewać wywarem z suszonych grzybów.
Kaczkę obsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu (olej jadalny lub smalec) na silniejszym ogniu, tak aby się zrumieniła. Zmniejszyć płomień i polewając kaczkę od czasu do czasu wywarem z grzybów, dusić ją pod przykryciem.
Gdy kaczka zmięknie, wyjąć ją z brytfanki i ochłodzoną podzielić na 4—6 części.
Pozostały w brytfance sos zaprawić śmietaną rozmieszaną dokładnie z mąką. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)
Do sosu włożyć drobno pokrojone grzyby i polać nim podzieloną na porcje kaczkę. Brytfankę postawić znowu na małym ogniu, by sos „pomrugał” przez 10 minut.

Zalać 30 dkg kaszy perłowej 1/2 l dobrze posolonego rosołu. Po 10 minutach gotowania na dość silnym ogniu dodać do kaszy łyżkę masła i po wymieszaniu włożyć przykryty garnek do gorącego piekarnika, aby kasza wypiekła się na sypko. Zamiast kaszy można również wypiec ryż. [podobne: hologramy na legitymację studencką, styropian spadkowy, hologramy els ]

Na ogrzanym półmisku uformować pierścień z wypieczonej kaszy, do Środka włożyć podzieloną na porcje kaczkę, całość polać gorącym sosem.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: hologramy els hologramy na legitymację studencką styropian spadkowy