Kapusta z grzybami i krokietami

Kapusta z grzybami jest przykładem tradycyjnej kuchni polskiej, dzięki krokietom staje się oryginalne. Jest to danie bardzo sycące i raczej ciężkostrawne, rzadko pojawia się dziś na stołach wigilijnych. Ale spróbować warto, gdyż jest ono bardzo smaczne.

Składniki na kapustę z grzybami:
1 kg kiszonej kapusty (jeśli bardzo kwaśna, przepłukać pod bieżącą wodą)
2 szklanki wody
5—8 dkg suszonych grzybów
zasmażka: 2 łyżki masła i 1 łyżka mąki
spora cebula

Kapustę zalać wodą i gotować do miękkości. Oddzielnie, w niewielkiej ilości wody, ugotować do miękkości grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i wraz z wywarem dodać do kapusty. [patrz też: pokaz barmański, obsługa barmańska, barista, urządzenia gastronomiczne]
Kapustę podprawić zasmażką, dodać drobno posiekaną i usmażoną w maśle cebulę. Całość posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze przez chwilę gotować, ponieważ potrawa powinna być gęsta. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)

Składniki na rokiety:
30 dkg ziemniaków
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
1 całe jajko
czubata łyżka tartej bułki
łyżkę drobno posiekanej naci pietruszki
bułka tarta
jajko do zapanierowania

Ugotowane, gorące ziemniaki utłuc na miazgę. Dodać orzechy, jajko, bułkę tartą oraz pietruszkę. Posolić do smaku i ręką wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe krokiety, zapanierować je w jajku i bułce tartej, usmażyć na maśle. Gorącymi krokietami obłożyć kapustę i można podawać.

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: barista obsługa barmańska pokaz barmański urządzenia gastronomiczne