Kapusta z grzybami i krokietami
Kapusta z grzybami jest przykładem tradycyjnej kuchni polskiej, dzięki krokietom staje się oryginalne. Jest to danie bardzo sycące i raczej ciężkostrawne, rzadko pojawia się dziś na stołach wigilijnych. Ale spróbować warto, gdyż jest ono bardzo smaczne.
Składniki na kapustę z grzybami:
1 kg kiszonej kapusty (jeśli bardzo kwaśna, przepłukać pod bieżącą wodą)
2 szklanki wody
5—8 dkg suszonych grzybów
zasmażka: 2 łyżki masła i 1 łyżka mąki
spora cebula
Kapustę zalać wodą i gotować do miękkości. Oddzielnie, w niewielkiej ilości wody, ugotować do miękkości grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i wraz z wywarem dodać do kapusty. [patrz też: mięso ze strusia, gazeta tczewska, mięso z udka kurczaka bez kości przepisy, mięso w słoiku z galaretką]
Kapustę podprawić zasmażką, dodać drobno posiekaną i usmażoną w maśle cebulę. Całość posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze przez chwilę gotować, ponieważ potrawa powinna być gęsta. (mięso w słoiku z galaretką,okapy kuchenne)
Składniki na rokiety:
30 dkg ziemniaków
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
1 całe jajko
czubata łyżka tartej bułki
łyżkę drobno posiekanej naci pietruszki
bułka tarta
jajko do zapanierowania
Ugotowane, gorące ziemniaki utłuc na miazgę. Dodać orzechy, jajko, bułkę tartą oraz pietruszkę. Posolić do smaku i ręką wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe krokiety, zapanierować je w jajku i bułce tartej, usmażyć na maśle. Gorącymi krokietami obłożyć kapustę i można podawać.