Karp po staropolsku

Karp po staropolsku . Rybę opłukać, oskrobać łuski, sprawić, odciąć głowę, ogon i płetwy, pokrajać na dzwonka. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać i zalać w rondlu piwem, dodać skórkę chleba i przyprawy oraz podrumieniony na karmel cukier zagotować. Na wrzący wywar włożyć przygotowaną rybę i masło, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 45 min 1 godz., przyprawić solą i pieprzem do smaku. Rybę odcedzić, ułożyć na półmisku, powstały sos przetrzeć przez sito i zalać nim, rybę. Udekorować półmisek listkami pietruszki i podawać z ziemniakami puree i sałatą. Karp po żydowsku Rybę umyć, oskrobać łuski, przekrajać wzdłuż brzucha, odciąć płetwy, ogon i głowę, którą dokładnie oczyścić i umyć rybę podzielić na dzwonka. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać w kawałki cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Włożyć warzywa do rondla, zalać zimną wodą (4 szklanki), dodać przyprawy, posolić, gotować . Gdy warzywa zmiękną, włożyć głowę i dzwonka ryby, gotować na słabym ogniu pod przykryciem przez 40 min. Pod koniec gotowania dodać 1,5 łyżeczki cukru i trochę mielonego pieprzu. Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać 4 łyżkami wody, wymieszać, zagotować i stale mieszając wlewać powoli do gotującej się potrawy. Po zagotowaniu odstawić z ognia, ostrożnie wyjąć porcje ryby i ułożyć je na półmisku lub w salaterce, a wywar przecedzić przez gęste sito. Udekorować półmisek pokrojoną marchwią i nacią pietruszki oraz plasterkami cytryny lub ugotowanym na twardo jajem, a gdy wywar przestygnie i lekko zgęstnieje, zalać nim rybę. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. [patrz też: restauracja Wieliczka, restauracje katowice, restauracja katowice ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)