Karp po wegiersku I

Karp po węgiersku I . Karpia umyć, oczyścić z łusek, rozciąć wzdłuż, usunąć wnętrzności, odciąć płetwy, głowę i ogon, powtórnie umyć. Podzielić na porcje, oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokrajać w grubą kostkę. Paprykę umyć, sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórę, usunąć gniazda nasienne, następnie pokrajać w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić przygotowaną cebulę i paprykę, lekko skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Do na wpół miękkich warzyw włożyć porcje karpia, powtórnie przykryć rondel i dusić dalej. Gdy ryba będzie miękka, ostrożnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami z wody i zieloną sałatą. [więcej w: restauracje katowice, oliwka dla dzieci johnsons baby, restauracja Wieliczka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)