Karp smażony

Karp w kuchni polskiej jest od wieków rybą nr 1. Hodowany był już w XIII wieku, w Polsce też wyhodowano jedną z najszlachetniejszych odmian tej ryby: karpia królewskiego.
Amatorzy karpia twierdzą, iż jego łuska ukryta w portfelu, przyciąga pieniądze. Ale to chyba tylko przesąd 😉

Składniki:
karp
sól
mąka
jako
bułka tarta
masło

Oczyszczonego karpia pokroić na porcje, posolić i odstawić na 30 minut. Każdą porcję obtoczyć w mące, zamoczyć w roztrzepanym jajku i obsypać bułką tartą. Usmażyć na niezbyt silnym ogniu na maśle, na złocisty kolor. Usmażone porcje karpia można włożyć na kilka minut (na przykrytej patelni) do nagrzanego piekarnika, aby się dopiekły. Masła do smażenia można używać sporo bo smażona w niewielkiej ilości tłuszczu panierowana ryba zbyt silnie się przyrumieni, tracąc na smaku.
Smażony karp to najprostsze danie wigilijne, które cieszy się w kuchni polskiej dużą popularnością. Do smażonego karpia można podać chrzan lub kapustę z grzybami. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie) [przypisy: do ryby ziemniaki czy ryz, ryba atlantycka, mięso na bryzol ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: do ryby ziemniaki czy ryz mięso na bryzol ryba atlantycka