Klopsiki z karmazyna lub dorsza w sosie pomidorowym

Klopsiki z karmazyna lub dorsza w sosie pomidorowym . Filety umyć i włożyć do zimnej wody zakwaszonej łyżką octu. Po 10 min. wyjąć, odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Rybę zemleć w maszynce, dodać jajo, tartą bułkę i połowę cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i uformować okrągłe spłaszczone klopsiki (dla ułatwienia maczać ręce w zimnej wodzie). Marchew, pietruszkę i seler umyć, oczyścić, opłukać. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Por po dokładnym umyciu i oczyszczeniu pokrajać w plasterki. Włożyć warzywa do dużego rondla, wlać zimną wodę, posolić i gotować pod przykryciem na silnym ogniu. Gdy będą pół miękkie, włożyć klopsiki. Zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 15-20 min. W rondlu rozgrzać olej, wsypać resztę cebuli, lekko podsmażyć, dodać drobno posiekany czosnek, pastę pomidorową i kilka łyżek gorącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ki lka minut. Ugotowane klopsiki ostrożnie wyjąć. Wywar przecedzić przez gęste sito. Warzywa przetrzeć i razem ze szklanką wywaru połączyć z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i cukrem. Sos zagotować, następnie zalać nim klopsiki. Podawać zaraz po przyrządzeniu z ziemniakami lub kluskami i surówkami. [podobne: Fordanserki, bortezomib, węże do piaskowania ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: bortezomib Fordanserki węże do piaskowania