Kompot z suszonych śliwek i fig

Składniki:
25 dkg wyborowych śliwek suszonych (najlepiej użyć śliwek bez pestek)
25 dkg fig
2 łyżki cukru
kawałek cynamonu
sok z małej cytryny
kawałek cienko okrojonej skórki cytrynowej

Opłukane w letniej wodzie śliwki, zalać zimną, przegotowaną wodą tak, aby woda pokryła owoce. Z figami postępujemy tak samo jak ze śliwkami. Owoce namoczyć na noc, a rano kompot wykończyć. Do namoczonych śliwek dodać łyżkę stołową cukru i cynamon, po czym w wodzie, w której się moczyły, raz tylko zagotować. Figi gotować 5 minut. Do wody, w której się moczyły, dodać łyżkę cukru, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Oddzielnie ugotowane kompoty połączyć (cynamon i skórkę cytrynową usunąć) i podać je na koniec kolacji wigilijnej, najlepiej w temperaturze pokojowej. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne) [hasła pokrewne: pokaz barmański, obsługa barmańska, barista, urządzenia gastronomiczne ]

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: barista obsługa barmańska pokaz barmański urządzenia gastronomiczne