Kopytka z ziemniaków

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 jako
40 dkg mąki
sól
masło lub słonina ze skwarkami
cebula

Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez sitko lub przepuścić przez maszynkę. Do ochłodzonej masy ziemniaczanej wbić jajko, dodać mąkę i sól do smaku. Wymieszać, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrobić na jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 3—4 części, uformować wałeczki o grubości palca i pokroić je ukośnie na małe kluski szerokości ok. 3 cm. Ugotować w dużej ilości posolonej, wrzącej wody. Ugotowane wybierać łyżką cedzakową i układać w półmisku. Kopytka polać gorącym masłem lub słoniną ze skwarkami. W słoninie można usmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Kopytka można spokojnie ugotować dzień wcześniej. Przed podaniem należy je wrzucić do wrzącej, posolonej wody i tylko raz zagotować. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)
Równie dobrze smakują odsmażane. [patrz też: spreżyny talerzowe, blinatumomab, benfotiamina ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: benfotiamina blinatumomab spreżyny talerzowe