Kotleciki grzybowe

Składniki:
5 dkg grzybów suszonych
2 bułki (12 dkg/ 1 szt)
masło
cebula
2 małe jajka
sól
pieprz

Sos ziemniaczany:
4 dkg masła
3 dkg mąki
cebula
1/2 1 lekkiego rosołu
4 ziarnka ziela angielskiego
malutki kawałeczek listka laurowego.

Grzyby ugotować do miękkości w małej ilości wody i po ochłodzeniu zmielić w maszynce do mięsa wraz z bułkami, namoczonymi w mleku i dobrze odciśniętymi. Dodać drobno posiekaną i usmażoną w maśle cebulę, jajka, sól i pieprz do smaku. Wyrobić ręką z wymienionych składników jednolitą masę i uformować małe, płaskie kotleciki. Kotleciki zapanierować w mące, jajku i bułce tartej, usmażyć na maśle lub oleju i podać z sosem ziemniaczanym. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie)

Sos ziemniaczany to wykwintny w smaku, łagodny sos. Podaje się go do kotletów z grzybów, do mięsa rosołowego i smażonej kiełbasy.
Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, do której, w czasie smażenia, dodać drobno posiekaną Średnią cebulę, która nie powinna się zrumienić. Zasmażkę rozprowadzić w 1/2 1 lekkiego rosołu, dodać ziarnka ziela angielskiego i listek laurowy. Po 10 minutach gotowania na najmniejszym ogniu sos przetrzeć przez gęste sitko. Powinien być rzadki. Do gorącego sosu wsypać 25 dkg ziemniaków pokrojonych w kosteczkę. Gdy ziemniaki są _miękkie, sos przyprawić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, posolić do smaku i ewentualnie dodać 1/2 łyżeczki cukru. [podobne: restauracja Wieliczka, restauracja katowice, restauracja puławy ]

Gorące kotleciki ułożyć na półmisku i polać gorącym sosem, do którego dodać tuż przed podaniem łyżkę drobno posiekanej naci pietruszki.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)