Kotlety z lososia

Kotlety z łososia . 75 dag ryby, 3 żółtka, Łososia umyć, wyjąć ości, zdjąć skórę, 3 łyżki tartej bułki, sól. Mięso pokrajać na równe plastry, do smaku, pieprz, oliwa, nadając im nożem kształt kotletów. Rozmieszać żółtka i posmarować nimi po obu stronach plastry ryby, posypać tartą bułką. W każdy kotlet włożyć jedną dużą ość, jak w kotletach cielęcych z kostką. Smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Gotowe kotlety ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć grzankami usmażonymi z bułki i cząstkami cytryny, udekorować listkami jarmużu lub sałaty. Podawać z surówką z pomidorów i zieloną sałatą. Jest to potrawa nadająca się na uroczyste przyjęcia. Makrela z ostrym sosem a la San Domingo 4 ryby, oliwa do smażenia, sól, pieprz, 2 łyżki mąki. Makrele umyć, oczyścić i podzielić na porcje. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Sos: 2 cebule, (płaska łyżeczka soli i ćwierć łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oliwy, łyżka koncentratu pomidorowego, pół pęczka szczypiorku sól, pieprz). Otoczyć kawałki ryby w mące i zrumienić na rozgrzanej oliwie, następnie wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika lub postawić pod przykryciem na małym ogniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na 2 łyżkach oliwy, dołożyć koncentrat pomidorowy, wlać 1/3 szklanki wody. Dusić sos tak długo, aż wyparuje połowa wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wsypać posiekany szczypiorek. Podawać rybę na półmisku polaną sosem, osobno ryż ugotowany na sypko lub makaron. [więcej w: restauracja puławy, agencje hostess, restauracja polska warszawa ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)