Łamańce z makiem

Łamańce z makiem to tradycyjny polski deser wigilijny. Przygotowuje się je z odpowiednio przyprawionego maku, udekorowanego podłużnymi kruchymi ciasteczkami domowej roboty.

Składniki:
szklanka maku
2 szklanki mleka
2/3 szklanki płynnego miodu
1/2 laski utłuczonej wanilii
10 dkg namoczonych w rumie lub koniaku rodzynków
dkg obranych z łupek i posiekanych migdałów

Mak zalać wrzącym mlekiem i przez 20 minut gotować na małym ogniu. Dokładnie osączony na sitku mak trzy razy przepuśić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielony mak połączyć z miodem, wanilią, rodzynkami i migdałami. Gdyby masa była zbyt gęsta, można ją rozrzedzić małą ilością słodkiej śmietanki.
Jeśli łamańce z makiem przeznaczone są tylko dla dorosłych, można dodać kieliszek dobrego koniaku. Masę makową ochłodzić w lodówce. Bezpośrednio przed podaniem przełożyć ją do szklanej salaterki i gęsto naszpikować kruchymi ciastkami. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)

Ciasto na łamańce

Wersja 1: zagnieść ciasto z 12 dkg mąki, 12 dkg cukru pudru i 1 jajka. Z cienko rozwałkowanego ciasta wyciąć wąskie prostokąty i upiec je w piekarniku, na natłuszczonej blasze, na jasnozłoty kolor. [więcej w: bortezomib, metamina, Kabiny Sanitarne, amlodypina ]

Wersja 2: ciasto zagnieść z 13 dkg mąki, 6 dkg masła, 3 dkg cukru pudru oraz surowego żółtka. Dobrze wyrobione ciasto odłożyć na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i postępować dalej tak jak w poprzednim przepisie.

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: amlodypina bortezomib Kabiny Sanitarne metamina