Leszcz lub wegorz w galarecie

Leszcz lub węgorz w galarecie . 1 kg ryby, 4-5 cebul, Leszcza umyć, oskrobać łuski, 4 łyżki oliwy, odciąć głowę i płetwy, opłukać, pietruszka, por, krajać na dzwonka. Umyte warzywa kawałek selera, ząbek obrać, opłukać, pokrajać cebulę – w plastry, czosnku, 2 liście laurowe, 4-5 pieczarek, po. Układać w rondlu dzwonka ryby, kilka ziaren pieprzu przekładając cebulą i warzywami, oprószyć solą i ziela angielskiego, dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek, zalać wrzącą wodą w takiej ilości, aby przykryła rybę i gotować na wolnym ogniu przez 25-30 min. Do gotującej się ryby dodać oczyszczone, umyte i drobno pokrajane pieczarki. Ugotowaną rybę wyjąć, ułożyć na półmisku; smak gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 15 min., a następnie przetrzeć przez gęste sito, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz zalać nim rybę. Postawić w zimnym pomieszczeniu lub lodówce do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować plasterk ami cytryny, cząstkami jaja ugotowanego na twardo i ozdobnie pokrajanymi listkami pora. Podawać z sosem tatarskim, pieczywem i sałatkami jarzynowymi. [hasła pokrewne: restauracja puławy, kontenery sanitarne, restauracja olsztyn ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: kontenery sanitarne restauracja olsztyn restauracja puławy