Lin lub karp gotowany na niebiesko

Lin lub karp gotowany na niebiesko . Lina lub karpia bardzo dokładnie umyć, nie skrobać, rozciąć wzdłuż, usunąć wnętrzności. Odciąć płetwy, usunąć oczy i skrzela rybę opłukać pod bieżącą wodą. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do specjalnej wanienki lub płaskiego rondla, posolić i gotować na silnym ogniu pod przykryciem. Gdy zmiękną, wlać ocet i włożyć do wywaru rybę, którą ugotować na małym ogniu. Rybę wyjąć z wywaru, ostrożnie podzielić na porcje i ułożyć na półmisku tak, aby tworzyła całość razem z głową i ogonem. Udekorować półmisek marchwią, nacią pietruszki i plasterkami cytryny. Osobno podać stopione masło, ziemniaki z wody, ostry sos chrzanowy i surówkę z czerwonej kapusty. Lin w potrawce 1 kg ryby (1 sztuka), Lina sparzyć wrzącą wodą, oskrobać łuski, 50 dag warzyw mieszaki, (marchew, cebula, dokładnie i pokrajać na niewielkie dzwonka pietruszka, por, seler), odciąć głowę i płetwy, umyć. Warzywa umyć, obrać, pokrajać, koper opłukać i połowę posiekać (listki razem z łodyżkami) cukier, pieprz, liść laurowy – pół szklanki śmietany) zalać wodą, osolić 1,5 łyżki zagotować. Do wrzątku włożyć przygotowaną rybę, dodać przyprawy, gotować ok, 40 min. Ugotowanego lina wyjąć z wywaru, który przecedzić i zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotować. Włożyć rybę do sosu, dodać pozostały posiekany koper, przyprawie do smaku można dodać sok z cytryny. Podawać rybę w salaterce, polaną sosem, z makaronem lub kluskami, z sałatą zieloną albo surówką z czerwonej kapusty. [przypisy: mięso w słoikach na wyjazd, stek ze strusia, mięso z kozy ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: mięso w słoikach na wyjazd mięso z kozy stek ze strusia