Mazurek orzechowy

Mazurki należy piec na prostokątnych blachach do pieczenia ciast, o rozmiarze arkusza papieru maszynowego. Ciasto nie powinno być wysokie, optymalna wysokość mierzona jest na grubość palca.

Przepis na mazurek orzechowy tzw. „piankowy ”

Składniki
3 żółtka
25 dkg cukru
12 dkg masła
12 dkg mąki pszennej
25 dkg zmielonych orzechów włoskich
3 białka
8 dkg cukru pudru
orzechy włoskie do dekoracji

W misie utrzeć żółtka z cukrem pudrem, w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami masło. Do utartej na gładko masy dodać mąkę i orzechy włoskie, połączyć składniki i wyrobić jednolite w konsystencji ciasto. [patrz też: pokaz barmański, obsługa barmańska, barista, urządzenia gastronomiczne ]
Blachę wyłożyć opłatkiem wielkości arkusza papieru maszynowego. Na opłatkach równomiernie rozłożyć ciasto i wygładzić jego powierzchnię nożem. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne)
Białka ubić na sztywną pianę, dodać w czasie ubijania cukier puder. Pianą pokryć równomiernie ciasto i w niezbyt dużych odstępach położyć na jej powierzchni połówki orzechów.

Tags: , , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)