Występowała skaza krwotoczna wskutek zmniejszenia

Występowała skaza krwotoczna wskutek zmniejszenia, się ilości protrombiny, a wyleczenia nie można było osiągnąć podawaniem witaminy A, ani C, D oraz drożdży, natomiast lucerna, szpinak, kapusta włoska, wątroba wieprzowa szybko doprowadzały do zdrowia. Proces krzepnięcia krwi przebiega według schematu: 1. Protrombina + trombokinaza + jony Ca + trombina. 2. Fibrynogen + trombina + fibryna (włóknik). W roku 1935 przekonano się, że wskutek braku witaminy K nie wytwarza się protrombina. Witamina K pobudza wątrobę do wytworzenia protrombiny. Ten wówczas bliżej nieznany...

Napoje z warzyw

Napoje z warzyw . Sok z młodej marchwi karotki. Młodą marchew wyszorować dokładnie szczotką, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach i odcisnąć sok. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Sok przyrządzić bezpośrednio przed podaniem, wyciskając najlepiej w maszynce do wyciskania soków. Aby wzbogacić sok w witaminę C, dodać drobno siekany zielony koper, uprzednio dokładnie wypłukany. Napój z marchwi, cytryny i miodu 1 kg młodej marchwi, 1,5 szklanki wody, 2 łyżki miodu, sok z cytryny i sól do smaku, zielony koper Zagotować wodę, ostudzić. March...

Potrawy z surowego mięsa – tatar oraz carpaccio

Surowe mięso to bardzo ryzykowny produkt spożywczy. Spożywając surowiznę można zarazić się tasiemcem, włośniem, salmonellą lub innymi chorobami bakteryjnymi. Są jednak osoby, które niepomne tych zaleceń ponad wszystko cenią sobie smak tatara. Tatar powinien być przyrządzany z wołowiny wysokiej jakości, najlepiej z takiej, która jest przeznaczona specjalnie do spożywania na surowo. Nie wolno spożywać takiego mięsa po dacie terminu ważności. Podstawowy przepis na tatara to mięso wołowe – koniecznie siekane lub skrobane, żółtka, przyprawy. Wiele osób z...

Wczesne leczenie gancyklowirem w celu zapobiegania chorobie wywołanej cytomegalią po allogenicznym przeszczepie szpiku kostnego ad 8

Do ugotowania ziemniaków potrzebny jest żeliwny, wewnątrz pobielany głęboki garnek. Składniki: cieniutkie plasterki słoniny pokrojone w talarki ziemniaki pokrojona w plasterki cebula słonina lub wędzony tłusty boczek sól pieprz 2-3 liście kapusty Dno garnka wyłożyć plasterkami słoniny, na których ułożyć warstwami surowe, pokrojone ziemniaki, pokrojoną w plasterki cebulę i słoninę lub boczek. Każdą warstwę oprószyć solą i odrobiną pieprzu. Ostatnią warstwę, którą tworzą ziemniaki, nakryć liśćmi kapusty. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie) ...

Najnowsze zdjęcia w galerii polskiemieso:

248#ryba atlantycka , #mięso na bryzol , #mięso z kozy , #pemmikan , #mięso w słoikach na wyjazd , #baranina cena za kg , #mieso w sloikach pieczone , #objaw erba , #mięso ze strusia , #nietypowy obiad ,