Choroby przewodu pokarmowego

Choroby przewodu pokarmowego . Ostry nieżyt żołądka: herbata, woda przegotowana; w następnej fazie choroby - kleiki, rosoły. Niedokwaśny nieżyt żołądka: naturalne soki owocowe, warzywne, warzywno-owocowe, bawarka, kawa, napoje z przecierów owocowych, mleko, maślanka, kefir, napoje z dodatkiem śmietanki, jogurt, kleiki. Nadkwaśny nieżyt żołądka: mleko, lekka herbata, herbata ziołową, śmietanka, soki naturalne rozcieńczone wodą, bawarka, mało intensywne soki z kompotów, wody mineralne alkalizujące. Choroby wątroby. Mleko zbierane słodkie, jogurt, zsiadłe mleko, bawarka, lekka herbata i kawa...

Wędzenie mięsa w warunkach domowych

Pierwszym sposobem przygotowywania mięsa było pieczenie go nad ogniem. Od pieczenia do wędzenia jest bardzo krótka droga – wystarczy tylko dłużej zaczekać dalej od żaru. Wędzone wędliny charakteryzują się doskonałym smakiem – jeśli tylko są to wędliny przygotowywane w tradycyjny sposób. Wędzenie jest dosyć trudne, dlatego osoba niewprawiona ryzykuje, że zepsuje cały zapas mięsa na przykład przez złe dobranie drewna do wędzarni. Dym utrwala zapach i smak mięsa, nadaje mu odpowiedni kolor, osusza go. Mięso staje się bardziej suche niż na początku. Istnieją dwa rodzaje wędzenia – dy...

Piernik świąteczny

Ciasto z dodatkiem miodu znała już kuchnia słowiańska. Dodanie aromatycznych przypraw oraz środków spulchniających uczyniło z niego piernik. Największą sławą cieszyły się dawniej pierniki norymberskie i toruńskie, które znane już były w 1640 roku. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło za prawdziwą sztukę. Dojrzewało ono powoli i w stanie surowym mogło być przechowywane całymi miesiącami. Korzenne pierniki przegryzano do wódki, słodkie podawano na wety. Ciasto piernikowe można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3—4 dni przed świętami. Można piec też wcześn...

Tluszczomocz

Do ugotowania ziemniaków potrzebny jest żeliwny, wewnątrz pobielany głęboki garnek. Składniki: cieniutkie plasterki słoniny pokrojone w talarki ziemniaki pokrojona w plasterki cebula słonina lub wędzony tłusty boczek sól pieprz 2-3 liście kapusty Dno garnka wyłożyć plasterkami słoniny, na których ułożyć warstwami surowe, pokrojone ziemniaki, pokrojoną w plasterki cebulę i słoninę lub boczek. Każdą warstwę oprószyć solą i odrobiną pieprzu. Ostatnią warstwę, którą tworzą ziemniaki, nakryć liśćmi kapusty. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie) Otwór garnka uszczelnić kółkie...

Najnowsze zdjęcia w galerii polskiemieso:

248#ryba atlantycka , #mięso na bryzol , #mięso z kozy , #pemmikan , #mięso w słoikach na wyjazd , #baranina cena za kg , #mieso w sloikach pieczone , #objaw erba , #mięso ze strusia , #nietypowy obiad ,