Zrazy z grzybami i ze śmietaną

Składniki: mięso wołowe (najlepiej z polędwicy) świeżo zmielony pieprz masło 6 dkg suszonych grzybów 1 kg ziemniaków 1/4 1 kwaśnej Śmietany czubata łyżeczka mąki pszennej Ze skruszałego mięsa wołowego ukroić małe zrazy, lekko je rozbić, oprószyć pieprzem i szybko obsmażyć na maśle. W 3/4 1 wody ugotować do miękkości grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na paseczki, zaś czapeczki pozostawić w całości. W rondlu ułożyć zrazy, przesypać je grzybami i zalać dobrze posolonym wywarem z grzybów. Rondel szczelnie przykryć i zrazy dusić na małym ogniu 20 minut. (filtry do wody,gastro...

Lin lub karp gotowany na niebiesko

Lin lub karp gotowany na niebiesko . Lina lub karpia bardzo dokładnie umyć, nie skrobać, rozciąć wzdłuż, usunąć wnętrzności. Odciąć płetwy, usunąć oczy i skrzela rybę opłukać pod bieżącą wodą. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do specjalnej wanienki lub płaskiego rondla, posolić i gotować na silnym ogniu pod przykryciem. Gdy zmiękną, wlać ocet i włożyć do wywaru rybę, którą ugotować na małym ogniu. Rybę wyjąć z wywaru, ostrożnie podzielić na porcje i ułożyć na półmisku tak, aby tworzyła całość razem z głową i ogonem. Udekorować półmisek mar...

Kotlety mielone – tradycyjne polskie danie

Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Może dziwić fakt, że w jednym domu smakują one wyśmienicie, a u innej gospodyni są suche, twarde i nasączone tłuszczem. Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić to danie z mięsa mielonego. Liczy się odpowiednie dobranie składników oraz smażenie, w taki sposób by mięso nie stało się tłuste. Gospodyni, która działając w dobrej wierze, wybierze mięso z szynki, będzie mogła ugotować jedynie suche i niesmaczne kotlety. Potrzebują one sporo tłuszczu wewnątrz. Bardzo dobrze sprawdza się łopatka albo mięso z karkówki. ...

Ehrlichia ewingii, nowo rozpoznany agent ludzkiej erlichiozy ad 7

Napój owocowy z dodatkiem koncentratu dzikiej róży . - 1 gruszka, 1 jabłko, 2 brzoskwinie, 1 łyżka koncentratu dzikiej róży, 3 szklanki wody, cukier do smaku Owoce umyć i obrać, z jabłka i gruszki usunąć gniazdka nasienne, z obranych brzoskwiń usunąć pestki. Jabłko i gruszkę zetrzeć na tarce, a brzoskwinie przetrzeć przez sito. Zalać gotowaną ostudzoną wodą, wymieszać, doprawić do smaku koncentratem i cukrem. Podawać w szklaneczkach z dodatkiem lodu konsumpcyjnego. Napój z cytryn 3 szklanki wody, 12-15 dkg cukru, 3 cytryny. Wodę zagotować z cukrem. Cytryny umyć, obrać, wycisną...

Najnowsze zdjęcia w galerii polskiemieso:

248#ryba atlantycka , #mięso na bryzol , #mięso z kozy , #pemmikan , #mięso w słoikach na wyjazd , #baranina cena za kg , #mieso w sloikach pieczone , #objaw erba , #mięso ze strusia , #nietypowy obiad ,