Karp po staropolsku

Karp po staropolsku . Rybę opłukać, oskrobać łuski, sprawić, odciąć głowę, ogon i płetwy, pokrajać na dzwonka. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać i zalać w rondlu piwem, dodać skórkę chleba i przyprawy oraz podrumieniony na karmel cukier zagotować. Na wrzący wywar włożyć przygotowaną rybę i masło, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 45 min 1 godz., przyprawić solą i pieprzem do smaku. Rybę odcedzić, ułożyć na półmisku, powstały sos przetrzeć przez sito i zalać nim, rybę. Udekorować półmisek listkami pietruszki i podawać z ziemniakami puree i sałatą. Karp ...

Kaczka po krakowsku

Składniki: niezbyt tłusta kaczka sól masło średnia cebula wywar z suszonych grzybów (5 dkg suszonych grzybów 1/2 1 wody - grzyby gotować na małym ogniu, pod przykryciem — do miękkości) 1/4 1 kwaśnej Śmietany czubata łyżeczką mąki Kaczkę dokładnie oczyścić i po osoleniu dusić w brytfance na maśle, wraz z pokrojoną na cienkie plastry cebulą. Od czasu do czasu polewać wywarem z suszonych grzybów. Kaczkę obsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu (olej jadalny lub smalec) na silniejszym ogniu, tak aby się zrumieniła. Zmniejszyć płomień i polewając kaczkę od czasu do czasu wyware...

Roztrzepaniec z czarnymi porzeczkami

Roztrzepaniec z czarnymi porzeczkami . 1 l kwaśnego mleka lub kefiru, 15 dkg czarnych porzeczek, 2 łyżki cukru Porzeczki umyć, odsączyć, oczyścić, przetrzeć przez gęste sito, wymieszać z mlekiem lub kefirem, dodać cukier i dobrze roztrzepać. Zamiast porzeczek można użyć malin, truskawek lub jeżyn. Napój z serwatki, rzodkiewki i kopru 1 l serwatki, 10 dużych rzodkiewek, 1 pęczek zielonego koperku Rzodkiewkę i koperek dokładnie umyć, drobno posiekać, wymieszać z serwatką, doprawić do smaku solą i cukrem. Napój mleczno-warzywny 0,5 l mleka, 1 szklanka soku z marchwi, pół szklanki soku z jabłek...

Granice dawstwa narządów po śmierci krążeniowej

Barszcz czerwony jest jedną z najlepszych i najbardziej znanych potraw staropolskiej kuchni. Istnieją dwie klasyczne wersje: postna na Boże Narodzenie oraz wielkanocna na wywarze mięsnym, obie przyrządza się na naturalnym kwasie buraczanym. Kwas buraczany: Ok. 1,5 kg buraków umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć w szklanym słoju i zalać letnią wodą, tak aby pokryła buraki. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Słój obwiązać gazą i postawić w ciepłym kącie. Po 4 dniach ostrożnie usunąć pianę z powierzchni, i zlać do czystych butelek kwas buraczany. W szczelnie ...

Najnowsze zdjęcia w galerii polskiemieso:

248#mięso na bryzol , #mięso z kozy , #pemmikan , #mięso w słoikach na wyjazd , #baranina cena za kg , #mieso w sloikach pieczone , #objaw erba , #mięso ze strusia , #nietypowy obiad , #mięso z udka kurczaka bez kości przepisy ,