Mięso w kuchni polskiej na przestrzeni wieków

Kuchnia polska przez wieki ulegała różnym wpływom, pojawiały się w niej i znikały coraz to nowe potrawy oraz warzywa i owoce. Jedno pozostało bez zmian – Polacy od zawsze lubowali się w spożywaniu rozmaitych mięs, głównie dziczyzny, wieprzowiny oraz drobiu. Jeszcze przed zawiązaniem się wsi w dzisiejszym tego słowa rozumieniu, wypasano zwierzęta w lasach, polowano na zwierzynę łowną. Bydło było h...

Przepis na pyszny żurek

Żur jest zupą lekko kwaskowatą i przez to orzeźwiającą. Przygotowuje się ją na zakwaszonej mące żytniej. Kwas na żur należy przygotować co najmniej 3 dni wcześniej. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu można go przechowywać do dwóch tygodni. (urządzenia gastronomiczne,okapy kuchenne) Przepis na kwas do żuru: 2 szklanki razowej mąki żytniej zaparzyć wrzącą wodą.

Koper wloski

Koper włoski . Przygotować tak, jak rumianek. Napar z kopru podaje się niemowlętom cierpiącym na tzw. kolkę gazową. Sok z marchwi Marchew umyć, wyszorować dokładnie (szczoteczką do jarzyn), oskrobać, opłukać i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach (wyparzonej lub wygotowanej), wyłożyć na gęste sito, łyżeczką odcisnąć sok. Sok z marchwi rozcieńczyć dwiema łyżec...

wody gruntowe

Napój jabłkowo-gruszkowy z truskawkami . 2 szklanki nektaru jabłkowo-gruszkowego, 1 szklanka nektaru truskawkowego, 1 szklanka maślanki, 2 łyżki bitej śmietanki. Silnie oziębione nektary wymieszać trzepaczką lub w mikserze z maślanką. Do napełnionych szklanek wkładać po łyżeczce ubitej śmietanki. Napój z soku pitnego z czarnych porzeczek 2 szklanki soku pitnego z czarnych porzeczek, 3 żółtka, l s...

Najnowsze zdjęcia w galerii polskiemieso:

248#mięso z kozy , #pemmikan , #mięso w słoikach na wyjazd , #baranina cena za kg , #mieso w sloikach pieczone , #objaw erba , #mięso ze strusia , #nietypowy obiad , #mięso z udka kurczaka bez kości przepisy , #mięso bez hormonów i antybiotyków ,