Karmazyn lub dorada w galarecie

Karmazyn lub dorada w galarecie . Filety lekko skropić octem, a po 15 min. dokładnie umyć w zimnej wodzie. Warzywa umyć, obrać, opłukać, po czym pokrajać w ćwiartki. Cebulę obrać i lekko zrumienić na blasze lub nad płomieniem gazowym. Warzywa włożyć do rondla, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i sól, ugotować do miękkości na silnym ogniu pod przykryciem. Następnie włożyć rybę, a po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 15 do 20 min. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć z wywaru, po przestygnięciu podzielić na porcje. Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać 3 łyżkami zimnej wody i po...

Ryba atlantycka z rodzynkami

Ryba atlantycka z rodzynkami . 1 kg ryby, sok z cytryny lub 3 łyżki octu, 50 dag warzyw mieszanych, 15 dag rodzynków, kilka goździków, pieprz, ziele angielskie, sól, cukier, cytryna, 2 łyżki mąki, pół pęczka naci pietruszki Rybę oczyścić jak podano w przepisie Flądra lub płastuga w sosie musztardowym. Ugotować w niewielkiej ilości wywaru z warzyw z dodatkiem rodzynków i przypraw. Po wyjęciu ryby przetrzeć warzywa i rodzynki razem z wywarem. Mąkę zrumienić mieszając na suchej patelni, zagęścić nią sos. Dodać drobno posiekaną cytrynę bez skórki ze szczyptą umytej, utartej skórki. Doprawić sos do...

Pieczeń barania na dziko

Składniki: 1 1/2 kg dobrze skruszałej, „dojrzałej baraniny z udźca Marynata: 3 łyżki wody sok z 1 cytryny 10 lekko zgniecionych jagód jałowca po 10 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego ząbek czosnku sól mąka masło 2 pokrojone na plastry cebule 2-3 suszone grzyby po 5 ziarenek jałowca, pieprzu i ziela angielskiego 1/8 1 wytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki kwaśnej Śmietany Mięso dokładnie oczyszczone z łoju, polać wrzącą marynatą. Mięso postawić w chłodnym miejscu i często obracać, wcierając lekko marynatę. Następnego dnia baraninę osączyć, natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku i s...

przychodnia portowa szczecin energetyków 2 czesc 4

Przy niektórych schorzeniach lekarze zalecają stosowanie diety płynnej. Dieta taka jest wskazana przy zapaleniu otrzewnej, bezpośrednio po zabiegach chirurgicznych, po krwotokach żołądkowych, oparzeniu przełyku, chorobach jamy ustnej, gardła i przełyku. Chorzy zmuszeni do stosowania diet płynnych w ciężkich stanach pooperacyjnych, krwotocznych itp. z reguły przebywają w szpitalu, dlatego diety te nie będą szczegółowo w tym miejscu omawiane. Stanowią one przedmiot dietetyki specjalnej. Natomiast zostaną omówione rodzaje napojów stosowanych przy schorzeniach, podczas których chory najczęściej przebywa w do...

Najnowsze zdjęcia w galerii polskiemieso:

248#pemmikan , #mięso w słoikach na wyjazd , #baranina cena za kg , #mieso w sloikach pieczone , #objaw erba , #mięso ze strusia , #nietypowy obiad , #mięso z udka kurczaka bez kości przepisy , #mięso bez hormonów i antybiotyków , #baranina z ryżem po bałkańsku ,