Osoba mająca już dość mięsa wieprzowego, wołowego czy kurczaka, może postawić na całkiem nowy rodzaj mięsa, dopiero podbijającego nasze rynki. Chodzi mianowicie o bardzo zdrowie mięso ze strusia. Pomału zaczyna się ono pojawiać na sklepowych półkach, chociaż najpewniejszą metodą zakupu jest dokonanie transakcji przez internet. Strusie są hodowane zarówno na fermach, jak i gospodarstwach agroturystycznych. Struś dostarcza stosunkowo niedużo mięsa – w porównaniu do ...
Karp w kuchni polskiej jest od wieków rybą nr 1. Hodowany był już w XIII wieku, w Polsce też wyhodowano jedną z najszlachetniejszych odmian tej ryby: karpia królewskiego.
Amatorzy karpia twierdzą, iż jego łuska ukryta w portfelu, przyciąga pieniądze. Ale to chyba tylko przesąd ;)
Składniki:
karp
sól
mÄ…ka
jako
bułka tarta
masło
Oczyszczonego karpia pokroić na porcje, posolić i odstawić na 30 minut. Każdą porcję obtoczyć w mące, zamoczyć w roztrzepanym ...
Szprycer owocowy . l szklanka naturalnego soku, z winogron, l szklanka nektaru z czarnej porzeczki, woda sodowa Wymieszać soki, podawać w szklankach napeÅ‚nionych do poÅ‚owy sokiem. DopeÅ‚niać wodÄ… sodowÄ… z syfonu, wkÅ‚adajÄ…c jednoczeÅ›nie lód konsumpcyjny. Napój owocowo-jajeczny 2 szklanki pÅ‚ynnego owocu (wieloowocowego), 1,5 szklanki nektaru z czarnej porzeczki, 2 żółtka, cukier do smaku Wymieszać skÅ‚adniki w mikserze (można przyrzÄ…dzić napój również bez miksera). Å»Ã...