Lin lub karp gotowany na niebiesko

Lin lub karp gotowany na niebiesko . Lina lub karpia bardzo dokładnie umyć, nie skrobać, rozciąć wzdłuż, usunąć wnętrzności. Odciąć płetwy, usunąć oczy i skrzela rybę opłukać pod bieżącą wodą. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do specjalnej wanienki lub płaskiego rondla, posolić i gotować na silnym ogniu pod przykryciem. Gdy zmiękną, wlać ocet i włożyć do wywaru rybę, którą ugotować na małym ogniu. Rybę wyjąć z wywaru, ostrożnie podzielić na porcje i ułożyć na półmisku tak, aby tworzyła cał...

Tort omletowy z grzybami

Omlety smażono już za panowania Jana III Sobieskiego. Łączono je się z najróżnorodniejszymi farszami, zarówno słonymi jak i słodkimi, mięsnymi, grzybowymi, jarzynowymi i owocowymi. Dobrze usmażony omlet jest daniem godnym wybrednego podniebienia. Dodatkowo jest to danie, które można przygotować i podać w ciągu kilku minut. (filtry do wody,gastronomia wyposażenie) Omlety należy smażyć na patelniach żeliwnych lub z grubego aluminium. Na cienkich, blaszanych przypalają się, co psuje ich delikatną urodę smakową. Tort omletowy ...

Staropolska pieczeń wołowa z grzybami

Staropolska pieczeń wołowa z grzybami idealnie łączy smaki i aromaty mięsa i grzybów. Farsz grzybowy nadaje pieczeni wykwintny charakter, można więc ją podawać przy bardziej uroczystych okazjach. Składniki: 1 kg odpowiednio ukrojonego mięsa bez kości, tzw. zrazówki 1 cytryna 4 dkg suszonych prawdziwych grzybów 5 dkg tłustego, wędzonego boczku łyżka masła 2 cebule łyżkę bułki tartej 1 jajko łyżka kwaśnej śmietany Łyżka drobno posiekanej natki pietruszki świeżo zmielony pieprz 1 marchew 1 1/3 bulwy selera 1 cebula 1 ...

Architektura i nowoczesne budownictwo - Wiosna 2010 w SCI-Arc: wykłady i wystawy

W staropolskiej kuchni jajecznica uchodził za danie tak lekkie, że dorosły mężczyzna potrafił zjeść na śniadanie lub kolację jajecznicę z minimum 10 sztuk. I to nie czystą, lecz przeważnie z dodatkiem kiełbasy lub wędzonki. Do szczególnie lubianych należała jajecznica z grzybami. Składniki 2 5 dkg młodych grzybów prawdziwych lub rydzów 3—4 dkg masła 1 drobniutko posiekana cebuli 3 łyżki gęstej śmietany jaja drobno posiekana nać pietruszki Grzyby pokroić na cienkie paseczki, udusić w maśle z dodatkiem cebuli. Miękkie grz...

Najnowsze zdjęcia w galerii polskiemieso:

248#baranina gdzie kupić , #mięso z kangura , #do ryby ziemniaki czy ryz , #ryba atlantycka , #mięso na bryzol , #mięso z kozy , #pemmikan , #mięso w słoikach na wyjazd , #baranina cena za kg , #mieso w sloikach pieczone ,