Witaminy grupy B znalazły ogromne zastosowanie w lecznictwie

Witaminy grupy B znalazły ogromne zastosowanie w lecznictwie. Przegląd wykazujący znaczenie witamin grupy B w patologii i terapii chorób wewnętrznych podał w naszym piśmiennictwie Józef Rydygier (Pol. Arch. M. W. , t. XX, z. 1950). WITAMINA B1 - TIAMINA, ANEURYNA Witamina B1, czyli tiamina - czynnik antyneurytyczny - została wyodrębniona przez Holendrów Jansena i Donatha w roku 1926. Uczeni ci nie znali jednak jej budowy, którą zbadali dopiero Windaus i Grewe w roku 1935. W roku 1936 Wilmams i Cline uzyskali syntetyczną witaminę B1. Witamina B1 zawiera część azotanową i pirym...

Przygotowywanie mięsa – obróbka z użyciem wody

Ludy pierwotne przygotowywały mięso, piekąc je nad ogniem. Również my nie spożywamy niemal nigdy surowego mięsa – z dwoma odstępstwami, jakimi są potrawy carpaccio oraz tatar. Aby mięso nabrało odpowiedniego smaku oraz konsystencji, musimy je odpowiednio przyrządzić. Naukowcy do dzisiaj zastanawiają się, dlaczego człowiek podgrzewa jedzenie przed jego spożywanie, ta kwestia w dalszym ciągu nie ma rozstrzygnięcia. Zastanówmy się zatem, jakie są najpopularniejsze sposoby przygotowywania mięsa. Gotowanie to metoda o wiele nowsza niż pieczenie – wymagała wynalezienia naczyń, kt...

Kompot z suszonych śliwek i fig

Składniki: 25 dkg wyborowych śliwek suszonych (najlepiej użyć śliwek bez pestek) 25 dkg fig 2 łyżki cukru kawałek cynamonu sok z małej cytryny kawałek cienko okrojonej skórki cytrynowej Opłukane w letniej wodzie śliwki, zalać zimną, przegotowaną wodą tak, aby woda pokryła owoce. Z figami postępujemy tak samo jak ze śliwkami. Owoce namoczyć na noc, a rano kompot wykończyć. Do namoczonych śliwek dodać łyżkę stołową cukru i cynamon, po czym w wodzie, w której się moczyły, raz tylko zagotować. Figi gotować 5 minut. Do wody, w której się moczyły, dodać ...

WLASCIWOSCI FIZYCZNE SZKLA

Napój z owoców mieszanych. 1 szklanka nektaru jabłkowego, 1 szklanka nektaru morelowego, 1 szklanka nektaru z czarnej porzeczki, 1 szklanka nektaru ze śliwek Uprzednio oziębione nektary wymieszać trzepaczką lub w mikserze. Napój z soków owocowych Pół szklanki soku z porzeczek, pół szklanki soku z truskawek, 1 szklanka jabłkowego płynnego owocu, 1 szklanka leśnego owocu, 1 szklanka maślanki Wymieszać trzepaczką wszystkie doskonale oziębione składniki. Podawać w wysokich wąskich szklaneczkach. Napój cytrynowy 1 cytryna, 4 łyżki młodu, 2 żółtka, 3 szklanki maślanki Żółtka ut...

Najnowsze zdjęcia w galerii polskiemieso:

248#baranina gdzie kupić , #mięso z kangura , #do ryby ziemniaki czy ryz , #ryba atlantycka , #mięso na bryzol , #mięso z kozy , #pemmikan , #mięso w słoikach na wyjazd , #baranina cena za kg , #mieso w sloikach pieczone ,