Mazurek orzechowy

Mazurki należy piec na prostokątnych blachach do pieczenia ciast, o rozmiarze arkusza papieru maszynowego. Ciasto nie powinno być wysokie, optymalna wysokość mierzona jest na grubość palca. Przepis na mazurek orzechowy tzw. „piankowy ” Składniki 3 żółtka 25 dkg cukru 12 dkg masła 12 dkg mąki pszennej 25 dkg zmielonych orzechów włoskich 3 bi...

istnieje Witaminą B1

Już prace Goldbergera nad pelagrą wykazały, że istnieje Witaminą B1, czynnik ciepłochwiejny, skierowany przeciw beri-beri w witamina Bs (lub G), czynnik ciepłostały skierowany przeciw pelagrze. W roku 1933 Kuhn i Wagner Jauregg wyodrębnili witaminę B2 i dowiedli, że jest ona flawiną. Witamina B2 zawierała jednak jeszcze inne czynniki prócz ryboflawiny, ...

Napój z zurawin lub porzeczek i miety

Napój z żurawin lub porzeczek i mięty . 1 l gotowanej ostudzonej wody 3-4 łyżki cukru, 20 dkg porzeczek, 1 płaska łyżka mięty, pół szklanki wrzątku Miętę zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. do zaparzenia. Owoce umyć, odsączyć i przetrzeć przez gęste sito. Połączyć z gotowaną wodą i odcedzonym naparem mięty. Doprawić do smaku cu...

Utrata ciąży w zespole antyfosfolipidowym - możliwy mechanizm trombogenny ad 6

Dziczyzna to rodzaj mięsa, który kiedyś bardzo często gościł na stołach szlacheckich. Obecnie dziczyzna pojawia się tylko w rodzinach, gdzie pan domu zajmuje się polowaniami. Czasem można skosztować dziczyzny na eleganckim przyjęciu. Zastanówmy się, jakie są podstawowe zasady postępowania z mięsem dzikich zwierząt. Po pierwsze, dziczyzna to mięso tw...

Najnowsze zdjęcia w galerii polskiemieso:

248#baranina gdzie kupić , #mięso z kangura , #do ryby ziemniaki czy ryz , #ryba atlantycka , #mięso na bryzol , #mięso z kozy , #pemmikan , #mięso w słoikach na wyjazd , #baranina cena za kg , #mieso w sloikach pieczone ,