Drób

Popularne bardzo szczególnie w ostatnich czasach mięso drobiowe jest to potoczna nazwa dla mięsa z: kurczaka, indyka, gęsi czy kaczki. Jest to mięso z ptaków hodowlanych. Jest to jedno z bardziej popularnych i dostępnych rodzajów mięsa w naszym kraju. W Polsce spożycie tego mięsa kształtuje się na poziomie 20%. Mięso to w porównaniu z wieprzowiną czy wołowina ma większe wartości odżywcze, a także mniejszą kaloryczność. Dlatego jest jedną z najczęściej wybieranych odmian mięsa przez osoby będące na diecie. Jeśli chodzi zaś o same walory smakowe, drób jest jednym z najde...

Klopsiki z karmazyna lub dorsza w sosie pomidorowym

Klopsiki z karmazyna lub dorsza w sosie pomidorowym . Filety umyć i włożyć do zimnej wody zakwaszonej łyżką octu. Po 10 min. wyjąć, odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Rybę zemleć w maszynce, dodać jajo, tartą bułkę i połowę cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i uformować okrągłe spłaszczone klopsiki (dla ułatwienia maczać ręce w zimnej wodzie). Marchew, pietruszkę i seler umyć, oczyścić, opłukać. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Por po dokładnym umyciu i oczyszczeniu pokrajać w plasterki. Włożyć warzywa do du...

Ryba atlantycka z rodzynkami

Ryba atlantycka z rodzynkami . 1 kg ryby, sok z cytryny lub 3 łyżki octu, 50 dag warzyw mieszanych, 15 dag rodzynków, kilka goździków, pieprz, ziele angielskie, sól, cukier, cytryna, 2 łyżki mąki, pół pęczka naci pietruszki Rybę oczyścić jak podano w przepisie Flądra lub płastuga w sosie musztardowym. Ugotować w niewielkiej ilości wywaru z warzyw z dodatkiem rodzynków i przypraw. Po wyjęciu ryby przetrzeć warzywa i rodzynki razem z wywarem. Mąkę zrumienić mieszając na suchej patelni, zagęścić nią sos. Dodać drobno posiekaną cytrynę bez skórki ze szczyptą umytej, utartej ...

Sałatki

Koper włoski . Przygotować tak, jak rumianek. Napar z kopru podaje się niemowlętom cierpiącym na tzw. kolkę gazową. Sok z marchwi Marchew umyć, wyszorować dokładnie (szczoteczką do jarzyn), oskrobać, opłukać i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach (wyparzonej lub wygotowanej), wyłożyć na gęste sito, łyżeczką odcisnąć sok. Sok z marchwi rozcieńczyć dwiema łyżeczkami gotowanej wody. Soki z owoców jagodowych Dojrzałe, świeże owoce jagodowe przebrać, obrać z szypułek, wyłożyć na sito i umyć pod bieżącą wodą. Następnie sparzyć wrzątkiem i odsąc...

Najnowsze zdjęcia w galerii polskiemieso:

248#baranina gdzie kupić , #mięso z kangura , #do ryby ziemniaki czy ryz , #ryba atlantycka , #mięso na bryzol , #mięso z kozy , #pemmikan , #mięso w słoikach na wyjazd , #baranina cena za kg , #mieso w sloikach pieczone ,