Mięso – jak rozpoznać świeże wyroby

Mięso to dziwny produkt spożywczy. Bez przyprawienia jest niemal idealnie bez smaku, po posoleniu staje się prawdziwym przysmakiem. Zastanówmy się, w jaki sposób można wybrać dobry kawałek mięsa w sklepie, po to, by cieszyć się pysznym obiadem.

Mięso ma to do siebie, że bardzo szybko się psuje. Mięso można często kupić w wyprzedaży, jednak pamiętajmy, że tanie mięso często dużo kosztuje – czyli że można się zatruć. Szczególnie ważne jest obejrzenie mięsa przed dokonaniem zakupu. Po pierwsze, zobacz czy mięso wygląda naturalnie, czy nie ma szarego nalotu oraz, czy tłuszcz ma biały kolor. Żółty świadczy o tym, że mięso leży długo w sklepowej ladzie. Jeśli kawałek mięsa stał się szary i śliski, pod żadnym pozorem nie wolno go kupować. Czasem światło w sklepowej ladzie jest ustawione tak, by mięso wydawało się czerwone. Mięso, o ile nie jest na tacce, można rozpoznać po zapachu. Wszelkie odstępstwa od naturalnego zapachu są niedozwolone.

W marketach można kupić kawałki mięsa pokryte od razu grubą warstwą przypraw. Nie należy kupować takich zestawów na grilla, ponieważ nie mamy wtedy możliwości przyjrzenia się naszemu kawałkowi mięsa. Zwykle tak preparuje się najgorsze kawałki tuszy.

Bakterie w mięsie rozwijają się błyskawicznie. Pozostawiony w temperaturze pokojowej kawałek mięsa błyskawicznie zmieni się w truciznę, dlatego też poddajemy je obróbce termicznej. Jeśli jemy mięso na surowo – co jest w dalszym ciągu dużym ryzykiem, należy kupować najświeższe kawałki – najlepiej zaraz po dostawie mięsa do sklepu. Tatara czy carpaccio spożywamy od razu po przygotowaniu i nie trzymamy go w lodówce. Jedząc tą potrawę, narażamy się na zakażenie tasiemcem, które jest dla wyczerpujące dla organizmu. Jeśli nie masz zamrażarki, nie kupuj dużej ilości mięsa na zapas – prawdopodobnie dojdzie do jego zepsucia. Pamiętaj, by mięso przed użyciem dokładnie umyć i skontrolować jego zapach oraz wygląd. Jeśli wykazuje jakiekolwiek objawy zepsucia, natychmiast je wyrzuć. [patrz też: spreżyny talerzowe, blinatumomab, benfotiamina ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: benfotiamina blinatumomab spreżyny talerzowe