Mięso w kuchni polskiej na przestrzeni wieków

Kuchnia polska przez wieki ulegała różnym wpływom, pojawiały się w niej i znikały coraz to nowe potrawy oraz warzywa i owoce. Jedno pozostało bez zmian – Polacy od zawsze lubowali się w spożywaniu rozmaitych mięs, głównie dziczyzny, wieprzowiny oraz drobiu. Jeszcze przed zawiązaniem się wsi w dzisiejszym tego słowa rozumieniu, wypasano zwierzęta w lasach, polowano na zwierzynę łowną. Bydło było hodowane na mleko. W Polsce mięso to dodatek do bardzo wielu potraw – nasze narodowe potrawy to także dania półmięsne, które zachowują smak mięsa i jednocześnie są o wiele tańsze, od dań stricte mięsnych. Należą do nich takie potrawy jak bigos, gołąbki, różne zupy z wkładem mięsnym. (maszyny pakujące,pieczarkarnia)

Flaki to potrawa bardzo popularna w naszym kraju, ale trudno znaleźć przedstawiciela innej narodowości, który odważyłby się ich spróbować. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy osoba kosztująca flaków nie wie, co jest głównym składnikiem tego dania.

Polacy bardzo lubią przygotowywać potrawy z duszonym mięsem, zarówno jeśli chodzi o wołowinę, jak i wieprzowinę. Nie zapominajmy o nieco skomplikowanej potrawie, jaką są zrazy mięsne zawijane. Dodaje się do nich ogórki kiszone, słoninę, cebulę oraz musztardę. Stanowią doskonały dodatek do kaszy. Zrazy są przygotowywane na specjalne okazje, podobnie jak kotlety schabowe, lub z piersi kurczaka z dodatkiem sera żółtego i pieczarek. [hasła pokrewne: mięso bez hormonów i antybiotyków, baranina z ryżem po bałkańsku, baranina mafia ]

W kuchni polskiej znajdziemy wiele wpływów niemieckich, najpopularniejszą potrawą z mięsa w stylu bawarskim jest oczywiście golonka wieprzowa. Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych dań, które potrafi przygotować chyba każda pani domu. Polacy nie mają sobie równych, jeśli chodzi o wyrób kiełbas. Nasza kiełbasa jest rozchwytywana na światowych rynkach. Pamiętaj jednak o tym, że polska kiełbasa to przede wszystkim wyrób niewielkich gospodarstw. Jeśli była produkowana w masarni, na 99 procent nie ma nic wspólnego z dobrą, suchą i długo przechowującą się kiełbasą swojską, kosztującą kilka razy drożej.

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: baranina mafia baranina z ryżem po bałkańsku mięso bez hormonów i antybiotyków