Mleko krowie pasteryzowane zawiera 18-35 mg witaminy B1 w 100 ml

Mleko krowie pasteryzowane zawiera 18-35 mg witaminy B1 w 100 ml, W mleku krowim jest około 2 razy tyle witaminy B1, co w mleku kobiecym.
Niżej wymienione produkty zawierają w 100 g następującą liczbę mg witaminy B1: soja 500, wątroba wołowa lub cielęca 400, nerka wołowa lub cielęca 250, nerka jagnięcia 300, chude mięso jagnięcia 200, chude mięso wieprzowe 1200, szparagi 180, kalafiory 150, jaja około 145 (według Pattee).
Należy pamiętać, że tiamina jest niszczona przez gorąco proporcjonalnie do wysokości temperatury i czasu ogrzewania, niszczy ją także środowisko zasadowe.
Dodawanie sody do mleka czy też gotowanych jarzyn jest, więc szkodliwe.
Suche gorąco bardziej niszczy witaminę B12 niż wilgotne.
Zapotrzebowanie witaminy B12 wynosi: Dla dzieci w pierwszych miesiącach życia około 0,2 mg dziennie; Dzieci do 13 lat potrzebują od 0,4 do 1,2 mg dziennie; Młodzież od 13 do 20 lat do 1,2-2 mg dziennie; Kobieta w ciąży 1,3 mg dziennie; Kobieta karmiąca 2,0 mg dziennie; Kobieta poza okresem ciąży i karmienia 1,2 mg – 1,8 mg dziennie; Mężczyzna – od 1,5 do 2,3 mg dziennie.
Zapotrzebowanie na witaminę B1 jest w ścisłym związku z zapotrzebowaniem kalorycznym.
Keys podaje, że wystarcza 0,23 mg witaminy B1 na 1000 kalorii, Alexander zaleca 0,44 mg, a Holz 0,47 mg.
Przeciętnie przyjmuje się, że dla dorosłego człowieka wagi około 70 kg potrzeba 1-2 mg witaminy B1 dziennie (czyli 333-666 j.
m.
).
Wystarczająca ilość witaminy wyrażona w jednostkach międzynarodowych i podzielona przez liczbę kalorii w pożywieniu, pochodząca z części nietłuszczowej, powinna dać współczynnik 0,25 i wyższy.
Obniżenie się tego współczynnika wskazuje na niedobór witaminy B1.
Jeśli np.
liczba kalorii wynosi 2000, a ilość witaminy B, 2 mg, to 2000 = 0,33, czyli współczynnik jest większy od 0,25.
Natomiast przy tej samej liczbie kalorii nietłuszczowych i 1 mg witaminy B1 otrzymamy współczynnik 0,16 (z obliczenia 2000= 0,16) i podaż witaminy B12 jest tu niewystarczająca.
Witamina B1 jest używana w leczeniu najrozmaitszych stanów chorobowych.
Dobre wyniki uzyskano w leczeniu zapaleń nerwów obwodowych w alkoholizmie.
W roku 1928 Schattuch wysunął przypuszczenie, że zmiany tu spotykane zależą nie tyle od toksycznego działania alkoholu, ile od braku pewnych związków odżywczych.
Wiadomo dziś, że wskutek alkoholizmu rozwija się nieżyt żołądka, brak łaknienia, a równocześnie wzmaga się znacznie zapotrzebowanie na witaminę B1.
W przewlekłym alkoholizmie zmiany zależne od zajęcia nerwów obwodowych mogą ustąpić po podawaniu odpowiedniego pożywienia i witaminy B1, nawet, jeśli chorzy nie przestają pić alkoholu w tym czasie
[patrz też: pemmikan, mięso w kawałkach w słoiku, mięso z udka kurczaka bez kości przepisy ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: mięso w kawałkach w słoiku mięso z udka kurczaka bez kości przepisy pemmikan