Napój jablkowo-gruszkowy z truskawkami
Napój jabłkowo-gruszkowy z truskawkami . 2 szklanki nektaru jabłkowo-gruszkowego, 1 szklanka nektaru truskawkowego, 1 szklanka maślanki, 2 łyżki bitej śmietanki. Silnie oziębione nektary wymieszać trzepaczką lub w mikserze z maślanką. Do napełnionych szklanek wkładać po łyżeczce ubitej śmietanki. Napój z soku pitnego z czarnych porzeczek 2 szklanki soku pitnego z czarnych porzeczek, 3 żółtka, l szklanka śmietanki, pół szklanki maślanki, 2 łyżki cukru Wszystkie składniki oziębić. Żółtka ubić z cukrem, ubijając dalej wymieszać ze śmietanką, z sokiem i maślanką, posługując się trzepaczką lub mikserem. [patrz też: pokaz barmański, Restauracja w Olsztynie, restauracja katowice ]