Napój z buraków kiszonych (kwas buraczany)

Napój z buraków kiszonych (kwas buraczany) . 0,5 kg buraków, 1 l wody, 2 dkg cukru, sól, skórka z razowego chleba, zielony koper lub pietruszka Umyć buraki, obrać, opłukać i drobno pokrajać. Włożyć do kamiennego garnka lub do słoja i zalać gotowaną wodą. Dodać cukier i skórkę z razowego chleba. Przykryć czystą ściereczką lub gazą postawić w ciepłym miejscu na okres 3- 5 dni. Po sfermentowaniu należy kwas przecedzić przez gazę i przelać do czystych, wyparzonych butelek lub słoików. Kwas buraczany można przechować w chłodzie przez kilka dni. Kwas buraczany doprawia się do smaku solą i cukrem, podaje z dodatkiem siekanego zielonego koperku lub pietruszki. Napój z kwasu buraczanego, ogórków kiszonych i jaj 1 l kwasu buraczanego, 2 średniej wielkości ogórki kiszone, 2 żółtka, 1 łyżka oliwy, sól i cukier do smaku, drobno siekany zielony szczypiorek Kiszone ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych otworach lub drobno posiekać. Surowe żółtka wymieszać z oliwą. Do kwasu buraczanego dodać utarte ogórki kiszone i żółtka. Wymieszać w mikserze lub roztrzepać trzepaczką. Doprawić do smaku solą i cukrem, przed podaniem dodać drobno siekany zielony szczypiorek. Zamiast ogórków kiszonych można zastosować świeże. [przypisy: restauracja katowice, restauracja Wieliczka, restauracja olsztyn ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: restauracja katowice restauracja olsztyn restauracja Wieliczka