Napój z jezyn i porzeczek

Napój z jeżyn i porzeczek . 60 dkg jeżyn, 60 dkg białych porzeczek, pół szklanki cukru, 1,5 szklanki wody mineralnej Rabarbar umyć, pokrajać. Zagotować wodę z cukrem, skórką cytrynową i cynamonem. Do wrzątku wrzucić przygotowany rabarbar, zagotować, odstawić, przykryć, a następnie przetrzeć przez gęste sito i oziębić. Połączyć z nektarem z czarnych porzeczek. Dodać lodu konsumpcyjnego i podawać w szklaneczkach. Umyte jeżyny zmiażdżyć, posypać cukrem. Porzeczki umyć, obrać z szypułek, przetrzeć przez sito wraz z jeżynami. Ewentualnie obydwa rodzaje owoców przepuścić po umyciu przez maszynkę do wyciskania soków i połączyć z cukrem. Dokładnie wymieszać. Gotowy sok połączyć z wodą mineralną. Przed podaniem wkładać do każdej szklanki po kawałku lodu konsumpcyjnego. Napój z rabarbaru 30 dkg rabarbaru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, skórka cytrynowa, 8/4 szklanki cukru, i łyżka nektaru z czarnej porzeczki, 3 szklanki wody Napój z żurawin 30 dkg żurawin, 1 paczka cukru waniliowego, 3 szklanki cukru, 2 szklanki wody, 1 szklanka serwatki Wodę zagotować z cukrem, ostudzić. Żurawiny umyć, odcisnąć sok w maszynce lub przetrzeć przez gęste sito (w czasie przecierania przez sito przelewać przegotowaną wodą). Połączyć z serwatką, przyprawić cukrem waniliowym, oziębić. [patrz też: restauracje katowice, przepisy kulinarne, restauracja katowice ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)