Napój z zurawin i jablek

Napój z żurawin i jabłek . 15 dkg żurawin, 0,5 l nektaru jabłkowego, 2 szklanki serwatki, pół laski wanilii Umyte żurawiny przetrzeć przez sito, połączyć z nektarem, dodać serwatkę, przyprawić wanilią do smaku. Podawać po oziębieniu. Wanilię przekrajać wzdłuż; zeskrobać nożem środek i dodać do napoju. Pozostałą skórkę wanilii utłuc z cukrem i użyć ewentualnie do ciasta, zupy lub deseru. Oranżada 2-3 pomarańcze, pól szklanki cukru, skórka z cytryny, 2,5 szklanki wody Wodę zagotować z cukrem, ostudzić. Wycisnąć sok z pomarańczy, zostawiając pół pomarańczy w całości. Sok połączyć z wodą, dodać resztę pomarańczy (lub cytryny) pokrajanej w cienkie plasterki i otartą skórkę z ćwierci cytryny-i pomarańczy. Wlewając do szklanek, wkładać do każdej po kawałku lodu konsumpcyjnego. Orszada 0,5 kg migdałów, 1 szklanka cukru, 3 szklanki wody Sparzone wrzątkiem migdały obrać ze skórki. Wodę zagotować, ostudzić. Migdały utł uc w moździerzu, a następnie ucierać w donicy, dodając niewielkimi porcjami cukier. Utartą masę mieszać, dodając powoli wodę. Powstały mlecznobiały, aromatyczny napój oziębić. Podawać w małych szklaneczkach. [podobne: mięso z kozy, mięso w słoiku z galaretką, ryba atlantycka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

 

Powiązane tematy z artykułem: mięso w słoiku z galaretką mięso z kozy ryba atlantycka